Risale Haber-Haber Merkezi
“Risale-i Nur’un eğitimi” ve “Risale-i Nur ile eğitim” ana başlıklarıyla Bediüzzaman Said Nursi’nin eğitim görüşlerinin paylaşılacağı “Risale-i Nur Eğitimi” Çalıştayı 17 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirilecek.
Çalıştay Sekreteri B. Said Çiftçi’den alınan bilgiye göre, çalışma eğitim alanında uzmanların tebliğlerine göre müzakere edilecek. Daha sonraki uygulamalı çalışmalara bir zemin teşkil etmesi düşünülen çalıştayda tebliğ hazırlamak isteyenlerin aşağıdaki başlıklara ve sorulara göre hazırlık yapmaları ve tebliğlerinin en geç 15 Aralık 2011 tarihine kadar Risale Akademi Eğitim Çalıştayı sekretaryasına göndermeleri gerekmektedir.
Çalıştay sekreterliği tarafından gönderilen davet mektubu şöyle:
Saygıdeğer Hocam,
Ulus-devlet yaklaşımına hizmet vermek üzere kurgulanan Kemalist-pozitivist eğitim sistemi, CHP’nin 6 okunda ifadesini bulan hedeflere uygun örnek insan yetiştirmeyi amaçlayan bir model olarak ortaya çıkmıştır. Bu modelde eğitimin amacı “devletçi, milliyetçi, ulusçu, devrimci, laik, cumhuriyetçi”, dini ve inancı dışlayan nesiller yetiştirmekti. Bu modelde din yerine milliyeti, Allah yerine Tek Adam’ı dayatmak olan bu amaç 1935’lerde zirveye çıktı. Ancak çok partili sisteme geçildiğinde millet hâkimiyeti kendini hissettirmeye başladı. Milletin kendi değerlerine sahip çıkması, din eğitimi bağlamında dini değerlerin genç kuşaklara kazandırılması gereğini de benimsetti.
Sonra bir partinin ilkelerinin bir milletin şekillenmesinde kullanılmasının antidemokratik bir yaklaşım olduğu fark edildi. 90 yılı aşan bir zaman diliminden sonra ulus-devletçi ve tekelci Kemalist ilkelerin, çoğulculuğu ve farklılığı ilkeleştiren bu ülke eğitiminde bir amaç olarak kullanılmasının trajiği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, fen ve teknoloji ile küresel köy haline gelen özgür dünyada yerini almak isteyen Türkiye’nin gelecek kuşakları yetiştirme politikasında 1930’ların yeri olamaz. Bu sonuç, çağdaş, demokrat, özgür bir dünya içinde yerini almak isteyen Türkiye’nin Kemalist eğitimin antidemokratik uygulamalarından kurtulması gereğini gözler önüne sermektedir.
Kemalist eğitim sisteminin devletin tüm gücüyle dayatılmaya başladığı yıllarda, maneviyattan yoksun bu eğitim sisteminde yetişecek meyvelerin “zehirli” olacağına dikkat çeken Bediüzzaman, 30’lu 40’lı yıllarda kendi eğitim görüşünü hayata geçirmiş ve bu eğitimin temel kitabı olan Risale-i Nur’u yazmaya başlamıştı. O zaman Kemalist eğitim eliyle ekilen zehirli tohumların gelecekte millete-devlete faydalı insan üretemeyeceğini gören ve ifade eden Bediüzzaman Said Nursi idi. Alternatif bir model olarak Risale-i Nur eğitimini öne çıkaran Bediüzzaman, Osmanlı eğitim sisteminin tezgahından geçmiş yaşıtlarını değil, 30’lu yıllardan itibaren eğitim alan ve gelecekte de alacak olan kuşakları muhatap alıyordu.
Risale-i Nur, Bediüzzaman Hazretlerinin hem muasırlarının ve hem de gelecek kuşakların istifadesine sunduğu temel İslami bir kaynaklardan biridir. Risale-i Nur, çağdaş insanın ve gelecek kuşakların varlığa ve hayatın anlamına dair en temel sorularını ve fen ve teknoloji ile ortaya çıkan kuşkulardan doğan en temel sorunlarını cevaplamak iddiasındandır. Risale-i Nur, insan türünün akıl ve ruh sağlığını tehdit eden, bol sorulu ve bol sorunlu bir hayat tarzının yaşandığı 20. ve 21. Yüzyılda, bu yüzyılların sakinlerine daha düzgün ve anlamlı bir yaşam alanı sunmakta; akıl ve ruh sağlığı bakımından Kur’an’dan aldığı ilhamla bir yol haritası çizmektedir.
Bugün yüz milyonlarca sürekli veya süreksiz okuyanı, müntesibi bulunan Risale-i Nur, doğuşundan bu yana resmi eğitimin dışında kendi yol haritasına göre kendine özgü bir enformel eğitim sistemi geliştirmiştir. Zaten Risale-i Nur’un doğduğu yıllar Kemalist rejimin tüm baskısıyla tüm muhaliflerini sindirmeye, farklı düşünce ve görüşleri ezme politikaları uyguladığı yıllardır. İşte bu zor şartlarda, sürgünde, tarassut altında, öldürülme riskiyle baş başa bırakılmış bir hizmet vermeye çalışan Bediüzzaman, yüz otuz parçadan oluşan Risale-i Nur eserlerini telif etmiştir.
Risale-i Nur özgün bir eser olarak ortaya çıkmıştır. Başka kaynaklara başvurmadan, yalnızca ve doğrudan Kur’an’dan istifade edilerek telif edilmiştir. Risale-i Nur’un öğretmeni Kur’an’dır. Risaleler, resmi eğitimde yer alan yaş ve cinsiyet, sınıf ve sosyal sınıf düzeyleri gibi öğrenmeye etki eden tüm faktörleri birleştirmiş, örneğin bir akademisyen ile bir okumamış çobanı aynı sohbet ortamında bir araya getirmiştir. Enformel eğitim sistemi içinde yapılan Risale-i Nur’dan herhangi bir konunun işlendiği ve belki de hiç açıklama yapılamadan sunulan bir “umumi ders” i her yaş ve eğitim düzeyi farklı gruplar keyifle dinlemekte ve faydalanmaktadırlar. Akıl, kalp, sır gibi öğrenme kanalları ne hikmetse bu sohbetlerde son haddine kadar açılmakta ve açıklaması oldukça güç bir öğrenme gerçekleşmektedir.
Saygıdeğer Hocam
Bediüzzaman Said Nursi’nin Risale-i Nur ile ortaya koyduğu eğitim anlayışını irdelemek; formel ve enformel eğitim bağlamında eğitime getirdiği çözüm perspektifine olan ihtiyacı açığa çıkarmak amacıyla, 17 Aralık 2011 tarihinde “Risale-i Nur Eğitimi” çalıştayı düzenlemiş bulunuyoruz.
Ekte gönderdiğimiz ve Bediüzzaman’ın eserlerinden derlenmiş metin ve sorular ışığında veya başka sorulara cevap teşkil edecek şekilde zat-ı âlînizin de bir tebliğle bu sürece katkıda bulunmasını arzu ediyoruz.
Risale Akademi adına yapılacak olan konferans için hazırlama lütfunda bulunacağınız tebliği en geç 15 Aralık 2011 gününe kadar göndermenizi arz ederiz.
Çalıştaya tebliğ ve sunu hazırlamak isteyenler için konular:
“RİSALE-İ NUR EĞİTİMİ” ÇALIŞTAYI TEBLİĞ VE MÜZAKERE KONULARI
1-) Bediüzzaman’dan günümüze Risale-i Nur’un eğitimi
•Bir öğrenme-öğretme merkezi olarak Dershane-i Nuriye
•Sahabe mesleği olarak ders-sohbet yöntemiyle öğrenim-öğretim (topic presentation) ve etkileri
•Şahsi okuma yoluyla öğrenim (self learning) ve etkileri
•Müzakereli okuma yöntemiyle öğrenim-öğretim (interactive learning-grouping learning) ve etkileri
•Risale-i Nur’un öğretim programı çalışmaları (DEG Örneği)
•Risale-i Nur’un eğitimcileri
2-) Eğitim kurumlarında Risale-i Nur’la eğitim (Risale-i Nur’un formel eğitimi için pedagojik yaklaşım)
a)Risale-i Nur’un eğitim vizyonu ve stratejik eğitim hedefleri
b)Risale-i Nur’da zihinsel beceriler ve 21. Yüzyıl becerileri
c)Risale-i Nur’un taksonomik yapısı
d)Risale-i Nur’un müfredatı: Öğrenme alanları - konular - kazanımlar
e)Risale-i Nur konularının-kazanımlarının eğitim-öğretim etkinlikleri ve etkinlik örnekleri
f)Risale-i Nur müfredatını öğrenme-öğretme yöntemleri (Öğretimde alternatif yaklaşımlar)
g)Risale-i Nur öğreniminde becerilerin ve kazanımların ölçme ve değerlendirilmesi
h)Risale-i Nur’un formel ders programlarına yerleştirilmesi