Risale-i Nur hutbelerde neden okunmasın?

Bediüzzaman Mevlidinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Allah bize nasip etsin

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Sadece kitap neşretmekle olmaz. Birçok eserlerle birlikte ihlas Risalesi hutbelerde, sohbetlerde neden anlatılmasın, neden okunmasın? Bu 70 yıllık bir gecikmemizdir. Bunu Allah bizlere nasip etsin" dedi.
 
Bitlis'in Hizan ilçesinde 6-7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen "Şehri Bediüzzaman Hizan Kültür Etkinlikleri ve Nurs Mevlidi" kapsamında, Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu Nurs köyünde Bediüzzaman mevlidi düzenlendi.
 
Bediüzzaman'ın talebelerinden Mehmet Fırıncı, Hüsnü Bayram, Said Özdemir ve Ali Sert'in, Said Nursi ile hatıralarını anlatmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başlayan programa katılan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, kimsenin dinin sahibi olmadığını, herkesin dinin hizmetkarı olduğunu söyledi.
 
BU COĞRAFYANIN HER YERİNİ HORHOR MEDRESESİNE DÖNÜŞTÜRDÜ
 
Bu coğrafyanın her yerini bir horhor medresesine dönüştüren Bediüzzaman Said Nursi'ye Allah'tan rahmet dileyen Görmez, şöyle konuştu:
 
"Bağrından büyük bir Kur'an hizmetkarını, büyük bir alimi ve büyük bir iman muallimini çıkaran Nurs köylülerine selam olsun. Bediüzzaman'ın, İslam aleminin en çok ihtiyaç duyduğu ancak 80 yıllık hayatını vakfettiği üç şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Kur'an'ın tefsiri mahiyetindeki bütün eserleri okuduğunuzda, Risale-i Nurların da Kur'an'ın tefsiri niteliğinde olduğunu görüyoruz. 80 yıllık hayatında her sözünde aşıladığı umut, gelecek nesillere armağanlarından biridir. Bediüzzaman, 'Müslümanların tesbih tanesi gibi dağıldığı ve varlık mücadelesi verildiği zamanlarda ümitvar olunuz' demiştir. Şu İstikbal inkılabatı içinde en güçlü ses, İslamın sedası olacaktır. Bugün öyle bir zamandan geçiyoruz ki yeryüzüne selam getiren bir din, yeryüzünde buna engel olarak gösterilmek isteniyor. İslam adına ortaya çıkan uydu hareketler ve bütün zulümler sizleri asla ümitsizliğe sevk etmesin. Çünkü İslam tabiatın ve kainatın dinidir."
 
EN ÇOK MUHTAÇ OLDUĞUMUZ ŞEY İHLASTIR
 
Görmez, toplumun ihtiyaç duyduğu ikinci önemli şeyin ihlas olduğunu bildirerek, Bediüzzaman'ın, "her 15 günde bir mutlaka okunmalıdır" dediği ihlas risalesinin, talebelerine verdiği en büyük ders olduğunu dile getirdi.
 
"İşte her şeyi özetleyen cümleler samimiyettir. Güç sevdası olmamalıdır" diyen Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Hiç kimse dinin sahibi değil, bizler dinin hizmetkarıyız. Said Nursi, İslam dünyasının içine düştüğü ihlassızlığı da şöyle ifade eder. 'Bu musibet zamanında ihlası kaçırdığınızdan ehli hakkın bu zillet ve mağlubiyetine sebebiyet verdiniz. Kıskançlık ve hasedin sebebi bir tek makama birden çok kişinin talip olmasıdır. Bir tek ekmeği çok midenin istemesi sebebiyle kıskançlığa düşerler. Bir varlığa birçok kişinin talip olması haset ve kıskançlığa neden olur'.
 
KIBLEMİZ BİR, NAMAZIMIZ BİR, DEVLETİMİZ BİR, MEMLEKETİMİZ BİR, BİNE KADAR BİR
 
Üçüncü husus ise birlik, beraberlik ve kardeşliktir. İmanda tevhid, kalplerde tevhidi ihtiva eder. 30 yıl bu topraklarda kardeş kanı döküldü. Kıblemiz bir, namazımız, devletimiz ve memleketimiz bir, bine kadar bir. Bu kadar birler ittifakı ve kainatı birbirine bağlayacak manevi zincirler olmasına rağmen örümcek ağı gibi sebepsiz şeyleri tercih edip mümine karşı kin bağlamak, o kadar esbabı muhabbete karşı ne derece bir zulüm olduğunu kalbin ölmemişse anlarsın."
 
RİSALE-İ NUR HUTBELERDE NEDEN OKUNMASIN?
 
Görmez sözlerini, 1950 yılında dönemin Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki'nin Said Nursi için söylediği sözleri ile tamamladı. Görmez, "Ahmet Hamdi Akseki Diyanet İşleri Başkanı iken Said Nursi için şunları söylemiş. 'Ey medresede arkadaşım. Ders halkalarında kardeşim. Kur'an'ın hakikatlerini genç nesillere anlatmak için bu eserlerin sahibi sensin.' Bu sözlerin karşısında Said Nursi'nin cevabı ise, Ahmet Hamdi Akseki'ye görevini hatırlatarak, 'dinsizlik cereyanının revaçta olduğu dönemde Diyanet dairesinin vazifesidir' demiştir. Sadece kitap neşretmekle olmaz. Ben sadece bir hakikati ifade etmek istiyorum. Bir ayrım yapmadan. Nasılki İmamı Gazali'nin, İmam Ebu Hanifelerin, İmam Maturidi'nin, İmamı Rabbanilerin büyük alimlerin eserleri, minberde ve kürsüde bu halka anlatılıyorsa onlarla beraber neden Uhuvvet Risalesi, ihlas Risalesi de anlatılmasın. Açıkça ifade ediyorum. Bu 70 yıllık bir gecikmemizdir. Cenab-ı Hak bunu telafi etmeyi nasip eylesin. Mühim olan neşretmek, okumak değil. Oradaki fazileti hayatımıza aktarmaktır. Bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
 
Bediüzzaman Said Nursi'nin akrabalarından Sabri Okur ise Nurs köyünde 5 yıldır mevlit programı düzenlediklerini anımsatarak, "Risale-i Nurlar dünyayı aydınlatan, küfrü mutlakın bel kemiğini kıran, Kur'an'ın hakikatlerini bu asrın fehmine göre izah ve ispat eden, bu eserlerin müellifi Bediüzzaman Said Nursi hazretleri bu köyde dünyaya gelmişti. Şimdi dünyanın her yerinde Risale-i Nurları okunuyor, Üstad Bediüzzaman tanınıyor. Eserleri tahminen 50'nin üstünde dile çevrilmiştir. Buraya kadar gelen herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
 
Mevlide Bitlis Valisi Orhan Öztürk, Van Valisi Nezih Doğan, Hizan Kaymakamı Sedat İnci, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun ile bölgedeki alimler ve binlerce kişi katıldı.
 
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ
 

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Nur Talebeleri Haberleri