Risale-i Nur: İnsanlar yıldızlarla akraba Bilim: Evet doğru

Bilim insanları açıkladı: İnsanlar yıldızlarla akraba çıktı. Risale-i Nur'da bu konuyla ilgili ne söylüyor

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Bilim adamları, insanoğlunun "yıldız tozu" taşıdığına dair eski bir inanışı yapılan bir araştırmayla destekledi.

Sloan Dijital Gökyüzü Araştırmalarında (SDSS) görevli bilim adamları, yıldızların atmosferlerindeki kimyasallarla ilgili bilgi edinmek amacıyla New Mexico'da Apache Point Gözlemevi'ndeki teleskobu kullandı.

Çalışmaları sırasında tayf ölçümü tekniğiyle bir yıldızın her elementi ne miktarda içerdiğini ölçen bilim adamları, yaşam için kilit öneme sahip karbon, hidrojen, oksijen, fosfor ve sülfür elementlerinin hepsini içeren 150 binden fazla yıldızdan oluşan bir katalog hazırladı.

New Mexico Üniversitesinden Sten Hasselquist, teknik sayesinde ilk kez Samanyolu Galaksisi'nde elementlerin dağılımını inceleyebildiklerini belirterek, ölçüm yaptıkları elementlerin, insan vücudunun kütlesinin yüzde 97'sini oluşturan atomları içerdiğini söyledi.

Katalogda her bir yıldız için yaklaşık iki düzine elementin miktarları listeleniyor.

Çalışmada, yaşam için gerekli her bir elementin mevcudiyetinin, galakside bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterdiği de belirtildi. (aa)

RİSALE-İ NUR: BİR İNSANI HALK EDEN ANCAK KÂİNATI İCAD EDEN ZÂTTIR

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Risale-i Nur'un bir çok yerinde Cenab-ı Hakkın yarattığı her şeyin birbiriyle alakalı olduğunu ifade eder. Varlıkların en büyük özelliği ise aynı Yaratıcı tarafından yaratılmalarıdır. İnsanı küçük bir kainat, kainatı ise büyük bir insan örneklemesi ile birbirine benzeten Bediüzzaman Hazretleri, Şualar adlı eserin 15. Şuâ bölümünde ortak Yaratıcıya vurgu yaparak bir anlamda hepsinin birbiri ile akraba olduğunu açıklar:

"Sâni-i Zülcelâl, vâhidiyet (Allah’ın bütün varlıkları kaplayan birlik tecellisi) itibarıyla bütün eşyayı ihata eden ilim ve iradesi ve kudretiyle bakar ve hâzır ve nâzır olduğu gibi, ehadiyet (Allah’ın birliğinin herbir varlıkta ayrı ayrı tecellî etmesi) cihetiyle ve tecellîsiyle herşeyin, hususan zîhayatın yanında isimleri ve sıfatlarıyla bulunur ki, kolayca, bir anda sineği kartal sisteminde, bir insanı küçük bir kâinat sisteminde icad eder. Ve zîhayatı öyle mu’cizatlı bir şekilde yaratır ki, eğer bütün esbab (sebepler) toplansa, bir bülbülü, bir sineği yapamazlar. Ve bir bülbülü yaratan, bütün kuşları yaratan olabilir. Ve bir insanı halk eden ancak kâinatı icad eden Zâttır."

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Özel Haberleri