Risale Haber-Haber Merkezi
Risale-i Nur Külliyatı neden kırmızı renkli ciltlere basıldı? Bu soruya "Sorularla Risale-i Nur" sitesinde şu şekilde cevap verildi:
Konuyla alakalı olarak Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden Bayram Yüksel Ağabey şöyle diyor:
"Mecmualar ciltlenip geldiğinde üstadımız bayram ediyordu. Cilt işleri İstanbul'da yapılırdı. İstanbul'daki neşriyatı Ahmet Aytimur kardeşle Mehmet Fırıncı ve Mehmet Emin Birinci kardeşlerimiz beraber yaparlardı.
"Ankara'daki neşriyatı ise, Said Özdemir, Atıf Ural, Mustafa Türkmenoğlu, Tahsin Tola beraber yaparlardı.
"Üstadımız kırmızı ciltleri tercih ederdi. Formalar gelmeye başladığında, Üstad hatt-ı Kur'anla takip eder. Bizler de yeni yazıyla her mecmua matbaada basılıp ciltli olarak geldiğinde, kapağından başlar, baş sahifesinden sonuna kadar o mecmua bitinceye kadar derslerimizi ondan yapardık. O mecmua bittiğinde sırasıyla diğer mecmuaları okurduk." (1)
Ayrıca Üstadımızın kırmızı rengi sevdiği de bilinen bir durumdur. Risalelerde bu konuda şöyle bir yer geçmektedir:
"Aynı günde siyah bir mürekkebimiz vardı. "Keşke güzel bir kırmızı mürekkebimiz olsaydı" dedik. Biraz o mürekkepten taş üzerine döktük; siyah ve mor idi. Sonra yazmaya başladık. Tam istediğimiz tarzda kırmızı oldu. Bu hâle yedi-sekiz kişi pek çok hayret ettik. Bu işi de bir fâl-i hayr addettik. "Fesübhânallah," dedik. (2)
Bediüzzaman hazretlerinin talebelerinden konuyla alakalı olarak başka bir hatıra indimizde mevcut olmadığından, ayrıca yapacağımız izahlar tekellüflü tevil olacağından yukarıdaki hatırayla yetiniyoruz.
(1) Son Şahitler, 3.Cilt, Bayram Yüksel.
(2) Barla Lahikası (212)