Muş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Araştırmacı Yazar Muhittin Kaya, Avukat Rauf Çiçek ve Araştırmacı Abdullah Şahin konuşmacı olarak katıldı.
Yoğun ilginin gösterildiği panelin açılış konuşmasını yapan Muş Zehra Der Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Mutlu, ilk defa Muş’ta ‘Bediüzzaman Said Nursiyi Anma ve Anlama’ temalı panelin düzenlendiğini ve bunu her yıl düzenleyeceklerini söyledi. Mutlu, “Bu dünya fanidir. Asıl dava ise bâki olan âlemi kazanmaktır. Tarih boyunca, bu davayı kazanmanın şaheser misalini, evvelâ peygamberler ve bilhassa Sultanü’l-Enbiya Sallâllahu Aleyhi Vesellem Efendimiz, sonra O'nun halife ve sahabeleri ve daha sonra onların nurlu yolunda yürüyen büyük zatlar vermişlerdir. Peygamber Efendimiz, 'Âlimler, peygamberlerin varisleridirler' hadis-i şerifleriyle âlim olmanın pek kolay bir şey olmadığını, i’cazkâr belâgatleri ile beyan buyuruyorlar. Zira mademki bir âlim, peygamberlerin vârisidir, o halde, hak ve hakikatin tebliğ ve neşri hususunda, aynen onların tutmuş oldukları yolu takip etmesi lâzımdır. Her ne kadar bu yol; bütün dağ, taş, çamur, çakıl, uçurum, daha beteri takip, tevkif, muhakeme, hapis, zindan, sürgün, tecrid, zehirlenme, idam sehpaları ve daha akıl ve hayale gelmeyen nice bin zulüm ve işkencelerle dolu da olsa...
İşte Bediüzzaman; yarım asırdan fazla o mukaddes cihadı ile bütün ömrü boyunca bu çetin yolda yürüyen ve karşısına çıkan binlerle engeli bir yıldırım sürati ile aşan ve peygamberlerin vârisi olan bir âlim olduğunu amelî bir surette isbat eden bir zattır. Kendisinin; ilmî, ahlâkî, edebî, birçok fazilet ve meziyetleri arasında bizi en çok meftun eden şey; onun o, dağlardan daha sağlam, denizlerden daha derin, semalardan daha yüksek ve geniş olan imanıdır. Demek ki, iman ve Kur’an uğrunda, candan ve cihandan dan geçen mücahitlere, büyük Allah, hakikat ve hidayet yollarını göstereceğini vaad buyuruyor. Üstadın yazdığı Risale-i Nurlar ise tasavvur değil, tasdiktir. Teslim değil, imandır. Marifet değil, şehadettir, şuhudur. Taklit değil, tahkiktir. İltizam değil, iz’andır. Tasavvuf değil, hakikattir. Dâvâ değil, dâvâ içinde burhandır.
Bu nedenledir ki Nurları okuyan herkes, Risale-i Nur Külliyatını mütalâası ile hissen, fikren, ruhen, vicdanen ve hayalen tam manasıyla tatmin edilmiş oluyor. Nasıl tatmin edilmez ki, Risale-i Nur Külliyatı, Kur’an-ı Kerim'in cihanşümul bahçesinden derilen bir gül demetidir. Binaenaleyh, onda, o mübarek ve ilâhî bahçenin nuru, havası, ziyası ve kokusu vardır... Her yıl düzenli olarak gerçekleştirmeye çalıştığımız ve çalışacağımız Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nur eserlerini tanıtmaya yönelik programlarımızda muradımız sizleri bu asrın en değerli alimlerinden biri olan Bediüzzaman ve Risale-i Nur'lar ile ve onların doğru yorumu ile bir bütün olarak buluşturmaktır. İnşallah buna muvaffak oluruz.” dedi.
Yapılan açılış konuşmasından sonra Araştırmacı Yazar Muhittin Kaya, Bediüzzaman Said-İ Nursi’nin sosyal meseleler hakkındaki fikirlerini anlattı. Panelin bir diğer konuşmacısı olan Araştırmacı Abdullah Şahin ise Bediüzzaman Said-i Nursi’nin hayat mücadelesinin doğru okunması ve anlaşılmasına, fikirlerine odaklanmasına vurgu yaptı.
Yoğun bir katılımın olduğu panele Ak Parti Muş Milletvekili Muzaffer Çakar ve Faruk Işık, Ak Parti Belediye Muş Belediye Başkan adayı Feyat Asya, BDP Muş Belediye Başkan adayı Nimet Sezgin, ilahiyatçılar, sendika temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda kişi katıldı.
Cihan