Risale Haber-Haber Merkezi
Prof. Dr. Murat Sarıcık, Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Bayram Yüksel ağabeyle ilgili notlarını "Isparta Kahramanları Sempozyumu"nda tebliğ olarak sundu.
Notlar içinde dikkat çeken bölümlerden biri de Risale-i Nur dersi yapılmasının üsulü ile ilgili:
Bayram Yüksel Ağabey, umumi derslerde bir satır (bir cümle veya bir paragraf) okuyup, “bir saat, yarım saat uzun izah ve açıklamalar” yapılmasını tasvip etmez ve doğru bulmazdı.
Mesela Risale-i Nur’dan “atılmış pamuk gibi bu câmid, şuursuz bulut elbette bizleri bilmez” diye okuyup, sonra bulutlar hakkında uzun uzun izahat vermeye kalkışmak, “bulut şöyledir, su zerreleri şöyle havaya çıkar, şöyle olur, şu kadarı birleşip bir damla yağmuru meydana getirir, her yağmur tanesinin bir çekirdeği vardır… vs” cinsinden açıklamaları yersiz, dersin tadını, çeşnisini, Risale-i Nurun etki atmosferini bozan açıklamalar gördüğü için; bu tür izah ve şerhlere “Amerikan Tavukları” derdi.
Bir başka yerde yıldız, hücre, yaprak, elektrik… gibi kelimeler geçince; derste hemen yıldızlar hakkında konuşmaya başlamak, hücre ile ilgili uzun izahlara girişmek, yaprağın rengini, fotosentezini vs anlatmak da ona göre “Amerikan Tavukları” cinsinden yersiz açıklamalardı.