Risale-i Nur Külliyatını okuyup istifade edenlerin, değişik tarzlarda hizmet ifa etmeleri nedendir? Bu bir ihtilaf değil midir?
Bu ve benzeri farklılıkların “ihtilaf” tarifine girmeleri için tarafların birbirlerini inkâr etmeleri, birbirlerine düşman olmaları, aleyhte konuşmaları, gıybet etmeleri gerekir. Bunların hiçbiri olmuyorsa, kişiler kendi zevklerine ve anlayışlarına en uygun buldukları bir yolda giderken diğerlerine karşı çıkmıyorlarsa buna, menfi manada, “ihtilaf” denilmez.
Bu gibi farklılıklar, Peygamber Efendimizin (asm) “Ümmetimin ihtilafında rahmet vardır” hadis-i şerifinin haber verdiği “müspet ihtilaf” grubuna girerler.
Bu ihtilaf, bedenimizdeki organların farklı işler görmeleri kabilindendir. Hepsi bir ruhun emrindedirler ve aynı gayeye değişik şekillerde hizmet ederler.
Ehl-i sünnet dairesindeki farklı meslekler ve mezhepler de bu müspet ihtilafa en güzel örnektir. Dört mezhebin her birinin mensupları diğerlerini sever, onlarla aynı mabette namazlarını birlikte kılarlar ve birbirlerine dua ederler.
Farklı meşrepler ve çeşitli hak tarikatlar da bu manadadır. Bunların ihtilafı, aynı güneşten ziya alan, aynı su ile sulanan, aynı toprakta kök salan ağaçların farklı meyveler vermeleri gibidir.
Aynı Kur’an'a bağlı, aynı peygamberin ümmeti olan kişilerdeki meşrep farklılığı konusunda Yirmi beşinci Sözdeki Kur’an tarifinde şu ifadeler yer alır:
"Hem bütün evliya ve sıddıkîn ve urefa ve muhakkikînin muhtelif meşreblerine ve ayrı ayrı mesleklerine, her birindeki meşrebin mezâkına lâyık ve o meşrebi tenvir edecek ve herbir mesleğin mesâkına muvafık ve onu tasvir edecek birer risale ibraz eden mukaddes bir kütübhane hükmünde bir Kitab-ı Semavî’dir." (Sözler)
Kur’an hakikatlerinin farklı meyveler vermesinin bir küçük numunesi de Nur Risalelerini okuyanlarda görülen değişik hizmet biçimleridir. Bunların da Nurlardaki ihlas, sadakat, uhuvvet gibi temel prensiplerde ittifak etmekle birlikte, kendilerince en faydalı buldukları yahut kendi zevklerine en uygun düşen bir hizmet metodunu seçmeleri ihtilaf sayılmaz ve sayılmamalıdır.