Risale-i Nur örnek bir insani mücadele pratiğidir

Bediüzzaman Said Nursi’nin 55. Vefat yıldönümü münasebetiyle "Risale-i Nur’da İnsan Hakları Perspektifi” konulu konferans Muş'ta yapıldı

Serdar Aslan'ın haberi
RİSALEHABER

Muş Zehra Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği(ZEHRA-DER) tarafından organize edilen, Araştırmacı-Yazar ve İnsan Hakları aktivisti Mehmet Arif Koçer’in verdiği “Bediüzzaman Said Nursi’nin 55. Vefat yıldönümü münasebetiyle Risale-i Nur’da İnsan Hakları Perspektifi” konulu konferans Muş Öğretmenevi Konferans Salonunda yapıldı. 

Konferansa Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Baro Başkanı Feridun Taş, Muş İl Kültür Müdürü Hayrettin Çetin, Muş İl AFAD Müdürü İbrahim Şahin ve bir çok kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların geniş katılımıyla gerçekleştirildi. 

Konferansın Sunuculuğunu Muş Alparslan Üniversitesi İngiliz Dili Hocalarından Öğr. Gör. Yılmaz Kılavuz’un yaptığı konferansta Muş Zehra Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği adına Nevzat Eminoğlu bir konuşma yaptı. Eminoğlu Kürtçe ve Türkçe olarak yaptığı konuşmasında ZEHRA-DER hakkında bilgi veren Eminoğlu “Arkasında Risale-i Nur gibi Müslümanları bilgi asrına hazırlayan bir Kurani ders bırakan Üstad Bedîuzzaman Said-i Nursi’nin 55. Vefat yıldönümü münasebetiyle, onun bu Kurani dersini mütalaa etmek üzere bir aradayız, beraberiz” dedi.

Konuşmasında Zehra Vakfı’nın kurucularından, şehid nur talebesi İzzeddin Yıldırım’dan da bahseden Eminoğlu “Bediüzzaman’ın, ilmi yönden Kur’an’dan alıp bu zamanın evladına verdiği orjinal dersin yanı sıra Osmanlının Meşrutiyet-İttihad teraki devrinin istibdadını ve yeni Türkiyenin de ceberrut Cumhuriyet dönemini, Menderes’in Demokrat Parti dönemini yaşamış ve bu dönem şerirlerinin  bütün baskı, hapis, sürgün vs. despot uygulamalarına karşı imanından gelen bir izzetle karşılık vermiştir” dedi.

Mehmet Arif Koçer “Risale-i Nur’da İnsan Hakları Perspektifi” başlığıyla  verdiği konferansta “Bediüzzaman Said Nursi Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze erdemli muhalefetin öncülüğünü yapmış bir mütefekkir ve insan hakları aktivisti olarak; ardında bıraktığı iki büyük miras ve iki büyük ders kaynağı mevcuttur. Biri  Kuran’dan verdiği ders olan Risale-i Nur; diğeri herkese ve her kesime örneklik teşkil edebilecek bir insani mücadele pratiğidir” dedi.

Risale-i Nur’ları okuyup mütalaa ederken Bediüzzaman ne diyor diye değil; Risale-i Nur Kur’an’dan ne aktarıyor, neden aktarıyor, nasıl aktarıyor diye bakmak lazım " dedi. 

Koçer daha sonra Bediüzzaman’ın hayatından ve yazdıklarından örneklerle "yaşama hakkı, adil yargılanma hakkı, suçların şahsiliği" gibi insan hakları başlıklarını değerlendirdi. 

Sunumunun sonunda Koçer; katılımcıların sorularını cevaplandırdı ve okuyucuları için kitaplarını imzaladı.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Nur Talebeleri Haberleri