Umut Yavuz'un haberi
Rusya Müslümanları Merkezi Dinî İdaresi Başkanı Talgat Safa Tacuddin, “Risâle-i Nurların asla ve asla ekstremist (uç) görüşler taşımadığı ve radikalliğe taviz vermediği herkes tarafından bilinmelidir” dedi.
7. Avrasya İslâm Şûrâsına katılmak üzere İstanbul’da bulunan Rusya Müslümanları Merkezi Dinî İdaresi Başkanı Talgat Safa Tacüddin, Müslümanların ‘terörist’ olarak yaftalanmasından yakınarak, bu konuda evvela kendimizi sorgulamamız gerektiğini dile getirdi. Safa Tacüddin, yaklaşık bin sene önce ana vatanlarından hicret eden atalarının İslâmiyete ve bütün insanlığa hizmet ettiğini söyledi. Avrasya İslâm Şûrâsının önemine değinen Tacüddin, “İslâm Şûrâsının konusu dini eleştirmek değildir. Dini önce kendimiz anlamalıyız, sonra da başkalarına anlatmalıyız. Ana-babalarımız 14 yüzyıl boyunca Allah’ın dinini anlattı. Bugün ise ‘Allah birdir’ diyen insanlar terörist olarak tanıtılıyorlar. Nasıl bu noktaya geldik? diye önce kendimize bunu sormalıyız.” diye konuştu.
Talgat Safa Tacüddin, Rusya’da ve eski Sovyet ülkeleri olan Türki cumhuriyetlerde Risâle-i Nur eserlerinin yasaklanmasını da eleştirdi. İslâmiyet’in ekstremizm ve radikallik ile uzaktan yakından ilgisi olamayacağını özellikle vurgulayan Tacüddin, “Dinimizde ‘zorlama yoktur’ diye evrensel bir ilke bulunuyor. Böyle bir dinde ekstremizm ve radikalliğin yer almasına imkân var mı? Ayrıca Risâle-i Nur eserleri de hepimizin bildiği ve istifade ettiği, iman hakikatlerinin anlatıldığı nadide eserlerdir. Bırakın radikal içerikli olmasını, Risâle-i Nur Külliyatı tam aksi bir anlayışı içermektedir.” dedi.
Bediüzzaman’ın eserlerinin Rusya’da ve bazı Türki cumhuriyetlerde yasaklanması ve Rusya ve Özbekistan gibi yerlerde Nur Talebelerinin kovuşturma geçirmesi ile ilgili sorumuzu da cevaplayan Rusya Müslümanları Merkezi Dinî İdaresi Başkanı Talgat Safa Tacüddin, “Biz Rusya’daki olaylarda elimizden geldiğince yetkili makamları bu konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ama siz de takdir edersiniz mahkemeler bağımsızdır. Bazen böyle kararlar alabiliyorlar. Bu kararlar eğer sadece Risâle-i Nur ve Nurcular ile ilgili kararlar ise elbette yanlıştır. Ancak bazen mahkemeler başka gerekçelerle cezalar verebiliyor ve bu Risâle-i Nur’a mâl edilebiliyor. Bu yanlışa da düşmemek lâzım. Özbekistan’da Nur Talebelerinin hapis cezası alması elbette bizi üzmüştür. Tekrar söylüyoruz, eğer bu karar sadece Risâle-i Nur okudukları için alınmışsa elbette sonuna kadar yanlış bir karardır ve bu kararın karşısındayız. Risâle-i Nurların asla ve asla ekstremist görüşler içermediği ve radikalliğe taviz vermediği herkes tarafından bilinmelidir” dedi.
İslâm Şûrâsına katılan ve eski sovyet ülkelerinde görev yapan diğer katılımcılar da genel olarak Risâle-i Nur eserlerinin ekstremist görüşler içermediği ve alınan mahkeme kararlarının gerçeği yansıtmadığı yönünde kanaat bildirdi.
Yeni Asya