Risale-i Nur reklamları TBMM'de de tartışılmış

19 Ocak 1985 tarihli Milliyet Gazetesi’nde çıkan Risâle-i Nur ilânı üzerine hükümete bir soru önergesi verildi

Risale Haber-Haber Merkezi

Risale-i Nur reklamlarının 1983 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanması hem gazete bünyesinde, hem askeri cenahta hem de TBMM'de büyük yankı uyandırmıştı.

Önceki gün yayınladığımız "Nurcular, Cumhuriyet'te Risale-i Nur reklamı yayınlayınca kıyamet kopmuş" başlıklı haberle ilgili Ağabeyler Anlatıyor kitaplarının yazarı Ömer Özcan, yeni bir bilgi gönderdi.

Risale-i Nur davalarının son dönem avukatlarından İbrahim Hilmi Ünlü ile yaptığı röportajda gazete ilanlarına dair yeni bir bilgi yer aldı. 

Sıkıntının giderilmesi için reklamlar verilmesine karar verildi

"Sözler yayınevi kuruluşundan itibaren Risale-i Nur Külliyatı’nın tamamını resmi olarak neşretmesine rağmen, neticesi beraat olsa da kitaplar hakkında açılan ve devam eden davalar yüzünden "bu eserler yasak değildir, serbestçe neşrediliyor" imajı bir türlü yerleşmiyordu. Neşredilen kitaplar hakkında daha önceden verilmiş beraat karaları olmasına rağmen açılan davalar da bu imaja kuvvet veriyordu. 

"Hakkında dava açılan kitapların sonuna, alınan kararın özeti konuluyor; bu durum ise okuyucu açısından ayrı bir şaibeye sebep oluyordu. Bu sıkıntının giderilmesi için yayınevi tarafından bazı gazete ve dergilerde Risale-i Nurların basılıp satıldığına dair ilanlar ve reklamlar verilmesine karar verildi. 

Hatta o sıralarda Cumhuriyet gazetesi bünyesinde kurulan 'Cumhuriyet Kitap Kulübü’ne üye olunarak o kesimdeki okuyuculara da ulaşılmaya çalışıldı. Gazetenin ekinde çıkan ilanlar ve Risale-i Nur eserlerini neşreden Sözler Yayınevi’nin ‘Cumhuriyet Kitap Kulübü’ üyesi yapılmış olması, bu gazetenin okuyucuları arasında tartışmalara da sebep olmuştu.

Gazetelerde Risale-i Nur eserlerinin reklamı yapılmaya başlandı. Sözler Yayınevi tarafından neşredilen kitaplar ‘Cumhuriyet Kitap Kulübü’ üyesi yapıldığından bu ilanlar rahatlıkla gazetelerde yer alıyordu. 

Risâle-i Nur ilânı üzerine hükümete verilen soru önergesi

Daha sonra 1985’te Sözler Yayınevi, Milliyet Gazetesi’ne Risale-i Nur’un mahiyetini, maksadını açıklayan -eserlerin fotoğrafları ile beraber- bir ilan verdi.

9 Mart 1985'te, 12 Eylül hükümetinin Adalet Bakanı Rıfat Beyazıt, 19 Ocak 1985 tarihli Milliyet Gazetesi’nde çıkan "Kararı Siz Verin" başlıklı bu Risâle-i Nur ilânı üzerine hükümete bir soru önergesi verdi. Cevap veren Turgut Özal hükümetinin Adalet Bakanı Necat Eldem, “Risale-i Nur'da bir suç unsuru bulunmadığının, savcılık araştırması neticesinde anlaşıldığını…” açıklamıştır.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Nur Talebeleri Haberleri