Risale Haber-Haber Merkezi
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın düzenlediği ve ev sahipliği yaptığı 9. Arapça Lisans Üstü Risale-i Nur Çalışmaları Konferansı, İİKV’de gerçekleşen açılış programı ile başladı.19 Temmuza kadar devam edecek olan programın açılışına Arap dünyasının çeşitli yerlerinden Risale-i Nur ve Said Nursi ile ilgili doktora ve yüksek lisans tezi hazırlayan katılımcılarla birlikte, bu konularda uzmanlaşmış çeşitli profesör ve hocalar da katıldı.
Asayişin temini ancak ‘manevi bekçilerle’ olur
Dr. Me’mun Jarrar Hoca’nın moderatörlüğünde başlayan açılış konuşmalarının ilki İİKV İcra Heyeti Başkanı Said Yüce tarafından yapıldı. Said Yüce, katılımcı akademisyenleri İİKV çatısı altında misafir etmenin ehemmiyetine değinerek, vakfın bu yıl 40. yılı olduğunu ve 40 yıllık akademik tecrübe ile de bu ve benzeri programların gerçekleştirildiğini açıkladı. Risale-i Nur’un ehemmiyetinden bahsederken Said Yüce, asrın en büyük sorunlarından bir tanesi olan asayişin temininin ancak Üstad’ın tabiriyle ‘manevi bekçilerle’ yani hakiki imanın kalbe yerleştirilmesiyle olabileceğini ifade etti.
Risale-i Nur üzerine Arap lisanıyla çalışma yapılması gayet ehemmiyetli
Açılış konuşmacılarından ve İİKV’nin Mütevelli Heyeti Başkanı olan Mehmed Fırıncı Ağabey ise konuşmasında akademisyenlerin çalışmalarını tebrik ederek, başarılarının devamını diledi. Fırıncı Ağabey Risale-i Nur üzerine Arap lisanıyla çalışma yapılmasının gayet ehemmiyetli olduğunu belirtti ve sebebini şöyle açıkladı: “Çünkü Arapça Kur’an’ın ve İslam dininin nüzul ettiği dildir. Ayrıca sizlerin Risale-i Nurla iştigal etmeniz, ufkunuzun açılmasına vesile olur diye temenni ediyorum ve devamının gelmesini Allah'tan niyaz ederim inşallah.”
Risale-i Nur Said Nursi’nin mülkü değildir Kur’an’ın malıdır
Risale-i Nur’u Arapçaya tercüme eden İhsan Kasım Salihi Ağabey ise açılış konuşmasında şu sözleri dile getirdi: “Risale-i Nur Said Nursi’nin mülkü değildir. Kur’an’ın malıdır. Lezzet-i iman verir. Şüpheleri zikretmeden doğru cevapları verir. Risale-i Nur’u anlamak için tamamının okunması lazım. Ciddiyetle okunmazsa anlaşılmaz. Sadece akla değil; akıl, kalp, ruh ve nefse ve sair letaife hitap ediyor. Büyük bir hazinedir.”
Yüksek lisans ve doktora tezleri analiz edilecek
Dört gün boyunca devam edecek olan programda, Dr. Me’mun Cerrar, Dr. İshak Özgel, Dr. Ammar Jidal, Umid El Mufti ve Dr. Ferhad Şuani’nin moderatörlüğünde, “Said Nursi’ye göre İnsan-ı Kamil’in Anlamı”, “Said Nursi ve Mustafa Sabri’ye göre İtikadı Savunmanın Metodolojisi”, “Said Nursi’ye göre kevni ve tevhidi bakış”, “Said Nursi’nin Zıt Fikirlere Karşı Muvacehenin Metodolojisi Üzerine Bir Analiz”,”Said Nursi’nin Mirasında İtikadi Meseleler” gibi çeşitli konulardaki yüksek lisans ve doktora tezleri, Irak, Endonezya, Fas, Hindistan, Cezayir, Tunus’tan gelen akademisyenlerle birlikte analiz edilecek.