Risale-i Nur, Türkiye'nin yasakçı tarihinde örnektir

Harf İnkılabı’nı sadece bir ‘alfabe değişikliği’ olarak görürsek, bu korkuyu anlamlandıramayız

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar Ali Çolak, Nur Risaleleri’nin serüveninin kitap yasaklayan Türkiye’nin kara mizah tarihine geçecek kadar ilginç bir hikâye olduğunu belirtti.

Zaman'daki yazısında kitaplarından, yapıp ettiklerinden anne-babasının, yakınlarının haberdar olmaması, çoğu yazarın içinde taze bir yara gibi durduğunu belirten Çolak, kitaptan uzaklığın belli başlı ilk sebebinin olduğunu bunlardan birinin okur-yazarlık seviyesinin düşüklüğü olarak gösterilebileceğini söyledi.

Diğerinin ise harf İnkılabı gibi yakıcı bir sebep olduğuna dikkat çeken Çolak, "galiba geniş kitlelerin kitap karşısında duyduğu eziklik ve korku, 1928 İnkılabı’yla yaşanan travmaya dayanıyordu.  Harf İnkılabı’nı sadece bir ‘alfabe değişikliği’ olarak görürsek, bu korkuyu anlamlandıramayız. 1928 sonrasında insanların zihnindeki “yazı” ve “kitap” kavramları tepetaklak oluyor ve “kitap” nesnesine bakış kökünden değişiyordu. Kitapla yeniden bir bağın kurulması içinse çok uzun yıllar geçmesi ve adamakıllı bir “terapi” gerekiyordu. İnkılabı izleyen yıllarda “eski”ye karşı takınılan tutum da, toplum vicdanında tedavisi zor yaralar açacaktı. Arapça ve Osmanlı Türkçesi ile yazılmış kitaplar yasak ve zararlı nesneler gibi aranacak, işin ucu kovuşturma ve cezaya kadar gidecekti. Anadolu şehirlerinde, kasabalarda halk, Kur’an’larını, “eski yazı” kitaplarını ağaç kovuklarına, kör kuyulara saklayacak, bahçelere gömecekti. Kitap, tehlikeli bir nesneydi!" dedi.

Nur Risaleleri’nin tek başına kitap yasaklayan Türkiye’nin kara mizah tarihine geçecek kadar ilginç bir hikâyesi olduğuna değinen Çolak, "Bediüzzaman gibi bir din âlimi, 25 yıl şehirden şehire sürüldü. İman hakikatlerini açıklamaktan başka amacı olmayan Risale-i Nurlar, tehlikeli sayıldı. Toplatıldı, yasaklandı. Defalarca beraat etti, yine toplatıldı. Anadolu bozkırlarında kendine mahsus bir “aydınlanma hareketi” başlatan Nur Risaleleri’nin serüveni bile tek başına, kitap yasaklayan Türkiye’nin kara mizah tarihine geçecek kadar ilginç bir hikâyedir. Türkiye’de kitap, tehlikeli bir nesneydi!" şeklinde yazdı.

Nur Talebeleri Haberleri