Risale-i Nur’a göre açılımı konuştular

“Risale-i Nur Perspektifinden Açılım Sorunu” konulu Workshop kırk kişilik ilim ve fikir adamının katılımı ile gerçekleştirildi

Risale Haber-Haber Merkezi

Nur İlim ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen “Risale-i Nur Perspektifinden Açılım Sorunu” konulu Workshop vakfın Gürpınar tesislerinde kırk kişilik ilim ve fikir adamının katılımı ile gerçekleştirildi.

Vakıf bünyesinde faaliyet gösteren Nesil Yayın Grubu tarafından gerçekleştirilen workshop, Yayın Kurulu Başkanı Safa Mürsel’in açış konuşmasıyla başladı. Risale-i Nur müellifi Bediüzzaman Said Nursi’nin imani konular yanında toplumun sosyal meseleleriyle de ilgilendiğini ve çözüm önerileri getirdiğini belirten Mürsel, açılım konusunun ülkemizin dirlik ve düzenliği ile yakından ilgili olduğunu, bunun barış ve kardeşlik projesi olarak hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Böyle bir projenin seküler planda ele alınmasının sakıncalı olacağını, toplumun dini kimliği dikkate alınmadan yapılacak çalışmaların beklenen sonucu veremeyeceğine dikkat çeken Mürsel, Bediüzzaman’ın Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında toplumun dini hassasiyetine saygılı olunması üzerinde durduğunu, bu görüşünü o günün yöneticilerine ve Millet Meclisine bizzat ifade ettiğini, dini hassasiyetlerin dikkate alınmaması halinde yapılan işlerin şer ve tahrip hesabına geçeceği ikazında bulunduğunu söyledi. Mürsel, her meslek branşından uzmanın katılmasıyla gerçekleştirilen böyle bir atölye çalışmasında dile getirilen görüşlerin konu ile ilgileneler için kaynak oluşturacağı inancını dile getirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği koordinatörü, araştırmacı yazar Metin Karabaşoğlu’nun yönettiği toplantıda sosyolog - öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldız konuyla ilgili bir sunum yaptı.



Toplantıya, Bediüzzaman’ın hizmetinde bulunmuş talebelerinden Mehmet Fırıncı, Adıyaman milletvekili Hüsrev Kutlu, sosyolog yazar Müfid Yüksel, yazar Sadık Yalsızuçanlar, yönetim danışmanı İsmail Benek, İlahiyatçı yazar Mehmet Paksu, Nesil Yayınları yönetmeni araştırmacı yazar Dr. Veli Sırım, yazar M. Ali Bulut başta olmak üzere sahasında uzman sosyal ve siyasal bilimci, eğitimci kırka yakın ilim ve fikir adamı katıldı.

Yaklaşık on saat süren toplantıya, gerek tebliğci ve gerekse müzakereci olarak katılan konuşmacılar, açılımın teorik ve pratik yönden nasıl anlaşılması, uygulanması gerektiği üzerinde durdu. İnsan hakları ve demokratikleşme konusunda geçmişte yapılan hataların terk edilmesi, adaletin gözetilmesi, toplumun yerleşik manevi değer yargılarına saygılı bir anlayışla sorunlara çözüm aranması gerektiği üzerinde durdular. Bediüzzaman’ın “temel taşları sağlam” atılmış, asırlık toplum öngörüsü katılımcıların ortak temennisi olarak benimsendi.

Müzakere metinlerinin önümüzdeki günlerde bir rapor halinde ilgililere takdim edileceği ve kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.

İLGİLİ HABER:

Risale-i Nur'a göre açılım toplantısı

Özel Haberleri