Risale Haber-Haber Merkezi
Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı'nın organize ettiği Risale-i Nur'da Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri Çalıştayı başladı.
Açış konuşması yapan Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek Risale-i Nur'un kainatı okuduğunu söyledi. Risale-i Nur ile ünvanlı ve ünvansız alimler yetiştiğini ifade eden Benek, bir çok alanda olduğu gibi sosyal ve eğitim bilimlerinde de Risale-i Nur'dan yararlanılması gerektiğine işaret etti.
Risale Akademi Sekreteri Akif Yazıcı ise yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akademi bünyesinde altı tane enstitüyü ve amaçlarını anlatan Yazıcı, Risale-i Nur Külliyatının ana bilim dalı bazında tasnifinin, iş bölümünün yapıldığını söyledi.
Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy ise bilimin tanımını yaptı. Bilimin "Gerçek bilgilerin sistemleştirilmesi" olduğunu ifade eden Aksoy, "Allah hesabına müşahade edilen her şeydir (marifet). Kainattaki nizamın mükemmelliğine şahitlik eden tüm bilgilerdir. Allah’ın isimlerine dayanan her varlık alanı bilim alanıdır. Eşya ve hadiseler bilimin içindedir. Mahiyet ve istidat itibariyle her şey ve her şeyin hükmü bilime bağlıdır" dedi.
Bilim adamının "Tevhidi Bilim Anlayışına" sahip olması gerektiğine işaret eden Aksoy, "Bilimin temel ölçütü olan aklilik (yani akıl ile doğrulanabilirlik) ve bütün manevi ve metafizik değerlerin merkezi olarak görülen kalbe bütüncül bir yaklaşımdır. Bediüzzaman, bütün eserlerinde ısrarla kainattaki düzen, nizam, hiyerarşi, güzellik ve estetik boyutu vurgulayarak; kainatın akıl tarafından anlaşılabilecek ve bilim adamlarınca formüle edilebilecek olan yapısı yanında, daima Allah’ın Esma-ul Hüsnası’nı ve sıfatlarını hatırlatarak ve vurgulayarak, aklın ulaştığı bilimi bu değerler çerçevesinde temellendirir" şeklinde konuştu.
Açış konuşmalarının ardından Sosyal ve Eğitim bilimleri olmak üzere iki ayrı salonda çalıştaylar devam etti.