Risale-i Nuru yeni metodoloji ile batıya aktarmalıyız-ÖZEL

'Küresel Kriz ve Bediüzzaman Said Nursi'nin İktisad Görüşü' konferansında konuşan Prof. Bünyamin Duran'dan çağrı

Murat Gezer-Risale Haber

Bediüzzaman Said Nursi'nin vefatının 49. yılında 'Küresel Kriz ve Bediüzzaman Said Nursi'nin İktisad Görüşü' konulu konferans düzenlendi.

Ankara Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde yapılan konferansa Rotterdam İslam Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bünyamin Duran, Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular ile Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz konuşmacı olarak katıldı.

Duran: Dünya Risale-i Nur'a doğru gidiyor

Rotterdam İslam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Duran Bediüzzaman Said Nursî'nin İslâm uygarlığının 20. yüzyıldaki en büyük düşünürlerinden biri olduğunu belirterek, İslâm dünyasının kurtuluşunun da hem kelâmcı, hem filozof, hem de tasavvufçu olan Nursî'nin kaynaklarından geçtiğini söyledi.

Bediüzzaman'ın bize daha çok İslâm medeniyetinin temel ilkeleriyle Batı medeniyetinin ilkelerini kıyaslama sadedinde bazı ilkeler verdiğini anlatan Duran, ona göre yeni medeniyet Batı medeniyetinin müktesebatı üzerine inşa edileceğini ifade etti.

Dünyanın ve Arupanın yeni bir arayış içinde olduğunu belirten Duran, "Hollanda'nın duayeni Anton Vesis şöyle diyor. 'Dünya içinde ahlak, sosyoloji, psikoloji de olan yeni bir paradigma arayışında. Bize düşen Risale-i Nur'un çerçevesi içinde Osmanlı kültür kuşağının hazır olan enerji ve duasını arkasına alarak yepyeni bir üslup ve metodoloji ile Risale-i Nur'u batıya aktarmamızdır. Dünya Risale-i Nur hakikatlerine muhtaç. Dünya oraya doğru da gidiyor" dedi.

Kutlular: Düşüş başladı mı frene de bassanız durmaz artık

Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, dünyanın içinde bulunduğı krizden dolayı büyük bir sarsıntı geçirdiğini belirtirken, "dileğimiz bu krizi hafif atlatmak" dedi.

İslamın faizi yasaklayarak zekatı farz kıldığını ifade eden Kutlular, ölüm düşüncesine dikkat çekti. "Her kemalin bir zevalinin olduğunu" vurgulayan Kutlular, "Tepede kalmak kolay değildir. Düşüş başladı mı frene de bassanız durmaz artık. Hepimiz insanız imtihandayız. İmtihanı veren var veremeyen var. Dileyelim ki biz verenlerden olalım. Her ne olursa olsun herkes ölecek" şeklinde konuştu.

Güleçyüz: Bediüzzaman sistem kelimesini 100 yıl önce kullanmış

Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz ise konuşmasında çıkardıkları bir ekle ilgili Cumhuriyet ve Radikal gazetesinde yer alan haberleri hatırlattı.

Söz konusu gazetelerde tavsiyelere bulunan Güleçyüz, "Onlara tavsiyemiz Risale-i Nuru akılla şöyle bir göz atıp incelesinler" dedi. Eskiden ihtiyacın dört iken bu zamanda 40-50'ye çıktığını belirten Güleçyüz, "Markete gidip sepeti dolduruyor. Yetmiyor çalıyor, çırpıyor. Neticede sosyal ahlak bozuluyor. Haram kazançla manevi düzeni alt üst oluyor. Asıl kriz manevidir" dedi.

Risale-i Nur'dan bölümler okuyan Güleçyüz, burada geçen "sistem" kelimesine dikkat çekerek, "Bediüzzaman sistem kelimesini kullanmış. Dikkatinizi çekerim bu kelimeyi 100 yıl önce kullanmış" şeklinde konuştu.

 

Özel Haberleri