Risale-i Nur'un ışınlanmayı anlatan ayete getirdiği yorum

İlk kez bir madde Dünya'nın yörüngesine ışınlandı. Peki Kur'an-ı Kerim'de hangi ayet bu konuya işaret ediyor? Bediüzzaman Risale-i Nur'da bu ayeti nasıl tesfir ediyor?

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Uzay Yolu filmlerinde sık sık izleyicinin karşısına çıkan 'ışınlanma' teknolojisi, yavaş ancak emin adımlarla gelişiyor. Son olarak Çinli bilim insanları, Dünya'nın yörüngesine bir fotonu ışınlamayı başardıklarını açıkladı. Yapılan duyuruda, 500 kilometre uzaklıktaki bir kuantum uydusuna fotonun başarıyla ışınlandığı belirtildi. Başarıyla sonuçlanan deney ile dünya ve uzay arasındaki ilk kuantum veri ağı da kurulmuş oldu.

Kuantum Işınlaması nasıl oluyor?

Kuantum ışınlaması maddenin enerjiye dönüştürülerek uzay-zamanda hareket ettirilmesi olarak tanımlanıyor. Kuantum ışınlamasında foton çiftleri kullanılıyor. Foton çiftleri arasındaki mesafe ne olursa olsun, bir tanesinin gösterdiği tepki diğerini de etkiliyor.

Çinli bilim insanlarının gerçekleştirdiği son ışınlama ise bugüne kadarki en uzun mesafeli kuantum ışınlaması olarak kayda geçmiş durumda.

Ne işe yarayacak?

Çin, başarıyla sonuçlanan deneyin 'kuantum interneti için ilk adım' olduğunu duyurdu. Partiküllerin fiziksel temas olmaksızın veri aktarımı gerçekleştirebildiği kuantum internetinin, hayata geçtiğinde veri aktarım hızında da devrim niteliğinde bir gelişme olacağı ddüşünülüyor.

Kuantum ışınlamasının tıp alanında da kullanılabileceği teorisi üzerinde duruluyor. Gelecekte, organları oluşturan partiküllerin ışınlama yoluyla kopyalanarak veri halinde depolanması ve ihtiyaç duyulduğunda bu veri depolarındaki organ parçacıklarıyla tedavilerin yapılabileceği üzerinde duruluyor. (BBC Türkçe)

IŞINLANMA VE HZ. SÜLEYMAN'IN GETİRTTİĞİ TAHT

Ayetler, Hz. Süleyman (as)'ın birçok mucizesinden bahseder. Bunlardan bazıları cinleri istihdamı (hizmet ettirmesi); karınca dahil, hayvanların dilinden anlaması ve onlara emirler vermesi; iki aylık yolu havada uçarak bir günde kat etmesi; Sebe melikesi Belkıs'ın tahtını göz açıp kapama anında Kudüs'e celp etmesi; içeri girdiği zaman havuza giriyormuş zannını verdirerek, Belkıs'a eteklerini toplatacak camdan bir saraya sahip olmasıdır.

Bu kadar mucizeye mazhar olan Hz Süleyman (as)'ın müstesna bir ilme sahip olduğu, yukarıda kaydedilen mucizeleri açıklayan ayetlerden önce belirtilir: "Gerçekten biz, Davud'a ve Süleyman'a bir ilim verdik de onlar şöyle dediler: 'Hamd olsun o Allah'a ki bizi, mü'min kullarından çoğu üzerine üstün kıldı.' " (Neml, 27/15).

BEDİÜZZAMAN'IN RİSALE-İ NUR'DA TEFSİR ETTİĞİ AYET

Hz. Süleyman'ın (as) Belkıs'ın tahtını göz açıp kapayıncaya kadar Kudüs'e getirmesi günümüzdeki ışınlanma olayına bir hedef olarak gösteriliyor. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri de Risale-i Nur külliyatından Sözler adlı eserinde ilgili ayeti tefsir ederken bir nevi ışınlanma olayının gerçekleşebileceğini ayet ile açıklıyor. Bediüzzaman, ayetin işaretiyle "uzak mesafelerden eşyayı aynen veya sureten ihzar etmek (hazır etmek) mümkündür" ifadesini kullanıyor:

HADİSE-İ HARİKAYA İŞARET EDEN AYET

Hazret-i Süleyman Aleyhisselâm taht-ı Belkıs’ı yanına celb etmek (çekmek, getirmek) için vezirlerinden bir âlim-i ilm-i celp (eşyayı çekip yanına getirme ilmine sahip âlim) dedi, “Gözünüzü açıp kapayıncaya kadar sizin yanınızda o tahtı hazır ederim” olan hadise-i harikaya delâlet eden şu âyet:

قَالَ الَّذِى عِنْدَهُ عِلْمٌ مِنَ اْلكِتَابِ اَنَا اٰتِيكَ بِهِ قَبْلَ اَنْ يَرْتَدَّ اِلَيْكَ طَرْفُكَ فَلَمَّا رَاٰهُ مُسْتَقِرًّا عِنْدَهُ  ( “Semâvî kitapların esrarına vakıf bir âlim, ‘Sen daha gözünü açıp kapamadan ben onu sana getiririm’ dedi.” Neml Sûresi, 27:40.)

ilh., işaret ediyor ki, uzak mesafelerden eşyayı aynen veya sureten ihzar etmek (hazır etmek) mümkündür. Hem vakidir ki, risaletiyle (peygamberlik) beraber saltanatla müşerref olan Hazreti Süleyman Aleyhisselâm, hem mâsumiyetine, hem de adaletine medar olmak için pek geniş olan aktâr-ı memleketine (ülkenin her yanı) bizzat zahmetsiz muttali olmak (haberdar olmak) ve raiyetinin (halk) ahvâlini (haller) görmek ve dertlerini işitmek, bir mu’cize suretinde Cenâb-ı Hak ihsan etmiştir.

Demek Cenâb-ı Hakka itimat edip Süleyman Aleyhisselâmın lisan-ı ismetiyle (günahsızlık dili) istediği gibi, o da lisan-ı istidadıyla (kabiliyet dili) Cenâb-ı Haktan istese ve kavânîn-i âdetine ve inâyetine ( Allah’ın kâinata koyduğu tabiat kanunları) tevfik-i hareket (uygun davranmak) etse, ona dünya bir şehir hükmüne geçebilir. Demek taht-ı Belkıs Yemen’de iken, Şam’da aynıyla veyahut suretiyle hazır olmuştur, görülmüştür. Elbette taht etrafındaki adamların suretleriyle beraber sesleri de işitilmiştir.

UZAK MESAFEDEN IŞINLANMA İŞARET EDİYOR Kİ

İşte, uzak mesafede celb-i surete ve savta (görüntü ve sesi nakletmek) haşmetli bir surette işaret ediyor ve mânen diyor: Ey ehl-i saltanat! Adalet-i tamme (tam ve eksiksiz adalet) yapmak isterseniz, Süleymanvâri, rû-yi zemini (yeryüzü) etrafıyla görmeye ve anlamaya çalışınız. Çünkü, bir hâkim-i adaletpîşe (adaletli hükümdar), bir padişah-ı raiyetperver (halkını düşünen padişah), aktâr-ı memleketine her istediği vakit muttali olmak (haberdar olmak) derecesine çıkmakla mes’uliyet-i mâneviyeden kurtulur veya tam adalet yapabilir.

Cenâb-ı Hak şu âyetin lisan-ı remziyle, mânen diyor ki: “Ey benî Âdem! Madem bir abdime geniş bir mülk ve o geniş mülkünde adalet-i tamme yapmak için ahval ve vukuat-ı zemine bizzat ıttıla veriyorum. Ve madem herbir insana, fıtraten, zemine bir halife olmak kabiliyetini vermişim. Elbette, o kabiliyete göre rû-yi zemini görecek ve bakacak, anlayacak istidadını dahi vermesini hikmetim iktiza ettiğinden, vermişim. Şahsen o noktaya yetişmezse de nev’en yetişebilir. Maddeten erişemezse de, ehl-i velâyet misillü, mânen erişebilir. Öyle ise, şu azîm nimetten istifade edebilirsiniz. Haydi, göreyim sizi, vazife-i ubûdiyetinizi unutmamak şartıyla öyle çalışınız ki, rû-yi zemini, her tarafı herbirinize görülen ve her köşesindeki sesleri size işittiren bir bahçeye çeviriniz.

هُوَ الَّذِى جَعَلَ لَكُمُ اْلاَرْضَ ذَلُولاً فَامْشُوا فِى مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا مِنْ رِزْقِهِ وَاِلَيْهِ النُّشُورُ ( “Üzerinde gezin ve Allah’ın verdiği rızıktan yiyin diye, yeryüzünü sizin emrinize veren O'dur. Sonra dönüşünüz yine O'nadır.” Mülk Sûresi, 67:15.) deki ferman-ı Rahmânîyi dinleyiniz.”

İşte, beşerin nazik san’atlarından olan celb-i suret ve savtların çok ilerisindeki nihayât hududunu, şu âyet remzen gösteriyor ve teşviki işmam (hissetirme) ediyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Özel Haberleri