Risaleyi ve kendimizi yeniden okumak

İsmail BERK

Risale-i  Nur’un anlaşılması, ilmi değerinin bilinmesi ve  ilişkilendirileceği yeni kavramların  ve  literatürün araştırılıp sentezlenmesi  ile bağlantılıdır.

“Ulum ve fünun” çağını, çağdaşı olduğu  Risale-i Nur’la tanıştırmak, diyalogunu sağlamak, insanlığın yeni aydınlık  yüzüne açılan bir kapı olur.

Bediüzzaman, hayatında ilmin imana delil noktalarını fazlasıyla nazara vermiştir. Çağımızın dili, bilim dilidir. Disiplinler arası alakalandırma çağıdır.

Birden fazla alanın birbiriyle  kurduğu bağlar var. Bütün bunları, Risale-i Nur bakış açısıyla okumak, öğrenmek ya da meslek edinmek, hayata dair amaçlarımızı ve hedeflerimizi zenginleştirir.

Günümüz insanı, elde ettiğinin yetmezliğiyle hırslanıyor. Başarırken bile mutsuz. Tatmini zor. Üstelik, kazandıkları ruhunu okşayan, varlığına mutluluk katan bir sonuç vermiyorsa, daralıyor. Endüstriyel psikoloji, endüstri toplumunun yeni psikolojisi ile bu yüzden ilgileniyor. Günümüz insanını anlamak için, bu günkü değer yargıları ve yaşadıkları ile bağlam gerekir.

Çünkü bütün algı sistemleri alt üst olmuş. İletişimin azgın teknolojisi ve büyülü etkisi altında, sağlıklı düşünmek ve rehberlik almak zorlaşmıştır.

İş ve güç kaybı, ekonomik yetersizlik, eğitimsizlik ve toplumda yaşanan kuşak ve değerler çatışması, her insanı bunalımın eşiğinde savunmasız bırakmaktadır.

Böyle bakıldığında, insanımızın önceliğinde ilgi mi olmalı, yoksa bilgi mi? Sevgiyi kaybetmiş bir insan, hangi donanımla mutlu olabilir? Başkası ile takım olma imkanı var mı?

Birde yoksulluk içinde boğuşuyorsa, işsizlik boğazına sarılmışsa, anlama ve yorumlama sıkıntısı, beyni uyuşturmaya yetmektedir.

Kırılma noktası, tam bu noktada yaşanmaktadır. İradeyi zorlayan, çaresiz bırakan şartlar karşısında tevekkül ve sabır kolay değil. İsyanla  günah arası gelgitlerin kıskacında kontrol edilemez duygu ve hevesler baskın gelebilmektedir.

Yanıltıcı bir avunma ile boşluğa bırakılmış eşya gibi savrulmakta ya da freni patlamış bir araç gibi nerede duracağı ve nereye çarpacağı kestirilememektedir.

İman merkezli bir duygu takviyesi, empati ve şefkat, bu girdaplardan hayat kurtarmaya ve ümit aşısı vermeye katkı sağlar.

Risaleyi bu gözle okuyup, yeni okumalara vesile olmak için izahında isabet, anlaşılmasında hikmet yolunu seçmeliyiz.

Yeteneklerimizin en iyi okunacağı yer, Risale okumalarıdır.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.