Römorkta 6 saat taşımalı eğitim

Dinar’a bağlı Çayüstü, Karataş ve Cumhuriyet köylerinde taşımalı eğitim gören öğrenciler, servis ihalesi yapılmadığı için tehlikeli ve yasak olmasına rağmen traktör römorkunda yolculuk yaparak okullarına gidiyor.

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesindeki okullarına, 25 km uzaklıktaki köylerinden traktör römorku üzerinde gelen öğrenciler, günün 6 saatini yolda geçiriyor. Sabah 05.30’da kalkıp, üç köy dolaştıktan sonra belediye otobüsüne aktarma yapıyorlar. 08.30’da okula ulaşan öğrenciler, ‘Kış bastırınca ne yaparız?’ diye kara kara düşünüyor.

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Çayüstü, Karataş ve Cumhuriyet köylerinde taşımalı eğitim gören öğrenciler, servis ihalesi yapılmadığı için tehlikeli ve yasak olmasına rağmen traktör römorkunda yolculuk yaparak okullarına gidiyor. Her gün 6 saat bu tehlikeli yolculuğa katlanan öğrencilerin tek isteği, kış bastırmadan servis ihalesinin yapılması.

Çayüstü’nden 6, Karataş’tan 3 ve Cumhuriyet köyünden 2 olmak üzere 11 öğrenci, Dinar ilçe merkezindeki okullarına gitmek için her gün saat 05.30’da uyanarak yola düşüyor. Taşımalı eğitim verilen köylerdeki öğrenciler, henüz servis ihalesi yapılmadığı için okula 2 araç değiştirerek gidiyor. Saat 06.00’da Çayüstü köyünde toplanan 11 öğrenci, traktör römorkuna binerek bozuk yolda yaklaşık 10 kilometre yolculuk yaptıktan sonra Uluköy beldesine ulaşıyor. Ücretlerini ödeyerek belediye otobüsüne binen öğrenciler, bu kez 5 kilometre uzaklıktaki Dinar ilçesine gidiyor. İlçe meydanında inen öğrenciler, buradan yürüyerek okullarına ulaşıyor. Öğrencilerin okula ulaşması yaklaşık 3 saat sürüyor. Okulda öğle yemeği verilmediği için yemeklerini evlerinden götüren öğrencilerin okul yolu çilesi, son ders ziliyle birlikte yeniden başlıyor. Aynı yolu izleyerek köylerine dönen öğrenciler, saat 20.30-21.00 sularında evlerine ulaşıyor.

Dinar Anadolu Sağlık Meslek Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Hilal Yıldız, 2 yıldır benzer şartlarda okula geldiklerini söyledi. Saat 08.30’da başlayan derse yetişmek için 05.30’da kalkarak yola düştüklerini anlatan Yıldız, “Traktör kasasında çok üşüyoruz. Okulda geçirdiğimiz zaman kadar da yolda geçiriyoruz. Yorgunluktan, uykusuzluktan ders çalışamıyoruz. Kış gelmeden ulaşım sorununa çözüm bulunmasını istiyoruz.” dedi. Karataş Köyü Muhtarı Bülent Özdemir ise sorunun çözüme kavuşturulması için Dinar Kaymakamlığı ve Dinar Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurduklarını kaydetti.

Çayüstü köyündeki öğrencilerden Kenan Şahin’in babası Muzaffer Şahin de Milli Eğitim Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Dinar Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurduklarını belirterek, “Aramadığımız, gitmediğimiz resmi makam kalmadı. Bize, ‘ihale yapılacak’ diyorlar. Okullar açılalı 1,5 ay oldu. Taşıma sıkıntısından dolayı çocuklarımız okula geç kalıyor. Oğlumun devamsızlığından dolayı okuldan yazı geldi. Devamsızlıktan kalmaması için çare arıyorum. Artık ne yapılması gerekiyorsa yetkililerin bir an önce yapmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Dinar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Caner Özdemir ise servis ihalesinin 28 Ekim’de yapılacağını söyledi.

Zaman

Eğitim Haberleri