1917'deki Bolşevik-Komünist Rus Devrimi'nin lideri olan Lenin 1924'de öldüğünde cesedi mumyalanarak Moskova'da Kızıl Meydan'da bir mozeleye konulmuştu. "Lenin Mozolesi", Rusya'ya yapılan resmi ziyaretlerde ilk uğrak yeriydi. Gerçi Lenin, öldükten sonra kendisine bir anıt yapılmamasını istemişti ama Bolşevikler hem anıt yapmışlar hem de Sovyet Rusya'nın bütün şehirlerini büst ve heykelleriyle donatmışlardı. "Lenin Mozolesi" Sovyet Rusya'yı temsil eden bir simge olmuştu.
"Berlin Duvarı" yıkıldıktan sonra Doğu Avrupa'daki komünist rejimler de birbiri ardınca devrilmişlerdi. Bu ülkelerde eski rejimi simgeleyen heykeller ve büstler ortadan kaldırılmış, cadde ve sokak isimleri de değiştirilmişti. Aynı şey Sovyet Rus rejimi çöktükten sonra Rusya'da da yaşanmıştı. Stalin ve Lenin büstleri bir bir ortadan kaybolmuştu. Hatta yerinden sökülerek denize atılan Lenin'n ahşap büstlerinden biri bizim Karadeniz kıyılarına vurmuştu. Bizimkiler de büstü bir müzeye kaldırmışlardı. Azerbaycan'a yaptığım seyahatte Bakü pazarlarında eski rejime ait armalar, paralar, madalyalar sakız fiyatına satılıyordu. Hatıra olsun diye üzerinde Lenin'in resmi bulunan madalyalardan bir tane de ben almıştım.
Moskova Kızıl Meydan'daki Lenin Mozolesi, rejim çöktükten sonra resmi ziyaretler için kullanılan bir anıt özelliğini kaybetmişti. Turistler için ziyaret edilen ilginç bir anıt olarak kalmıştı sadece. Şimdi Ruslar mozelede Lenin'den geriye kalan naaşını kaldırıp kaldırmamayı tartışıyorlarmış. "Lenin'i toprağa mı gömelim yoksa başka bir yere kaldırıp öyle mi muhafaza edelim" şeklinde bir tartışmaymış bu. Hatta bir de anket yapmışlar. Lenin'in gömülüp gömülmemesi konusunda görüşler muhtelif ama mozolenin artık Rusya'yı temsil etmediği gibi bir sonuç çıkmış anketlerden.
Lenin eski rejime ait bir simge olarak görülüyor ve anlaşılan o ki Ruslar bu simgeyi tarihe gömmek istiyorlar. Eski Rusya'nın "Lenin Mozolesi" yapmak ne kadar haklarıysa, Yeni Rusya'nın da bu mozeleyi kaldırmak istemeleri o kadar hakları tabii. Lenin Mozolesi Eski Rusya'nın(Çarlık Rusyası) tarihe gömüldüğünü gösteren bir anıt olarak Yeni Rusya'nın simgesiydi. O Yeni Rusya da "Eski Rusya" oldu. Hayat devam ediyor, tarih kırılmalarla ve savrulmalarla kendi yolunda ilerliyor, durum budur.
Yeni Şafak