Ömer Özcan’ın haberi:
RİSALEHABER-Bir çeyrek asır Medine-i Münevvere’de yaşayıp, ömrünü iman ve Kur’an hizmetlerine adayan Selahattin Yeşilyurt, 25 Aralık 2007’de vefat etti. Resulullah’a ve on bin sahabeye komşu olarak Medine Cennetü’l-Baki’ kabristanına defnedilen Selahaddin Yeşilyurt ağabeyi vefatının dördüncü yılında hasret, rahmet ve dualarla anıyoruz.
SELAHADDİN YEŞİLYURT MEDİNE HİZMETLERİNİ ANLATTI
Selahaddin Yeşilyurt ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) Elektronik Mühendisliği Fakültesi mezunudur. Selahaddin Yeşilyurt Ağabey ile Ankara’da talebeyken çok beraberliğimiz olmuştu. Otuzbeş sene sonra (Hac Farizası vesilesiyle) Medine’de tekrar buluştuk. Burada çok hizmetleri var. Kendisinden Medine hizmetlerinin tarihçesini hülâsa etmesini rica ettim. Çok mütevazı olduğundan, ancak ısrar ederek şu bilgileri alabildim:
Medine hizmetlerinin inkişafını kısaca anlatır mısınız?
Ali Ulvî Kurucu 1922 Konya doğumludur. 1938’lerde Medine’ye yerleşiyor ailesiyle. Sonra Mısırdaki El Ezher’de tahsilini yapıyor. Aynı zamanda Suudi vatandaşı oluyor. 1957’de Atıf Ural’ın teklifiyle, Üstadın tensibiyle Tarihçe-i Hayat’ın “Önsöz”ünü yazıyor. Medine'de bulunan “Sultan Mahmud” ve “Şeyhülislâm Arif Hikmet Kütüphaneleri”nin Müdürlüğünü 1985 yılında emekli oluncaya kadar sürdürdü. Ama Şimdiki Mescid-i Nebevî’nin karşısındaki binada değil, ondan önceki eski binada idi kütüphane.
1961’de Abdurrahman Topraklı, 1982 Selahaddin Yeşilyurt, 1986’da Mustafa Acet, 1992’de Ağabeyim Mustafa Yeşilyurt olarak taşındık Medine’ye. 1973’den itibaren Cidde’den Bekir Berk ağabeyin de desteği ile hizmetler inkişaf etti.
Medine’de İlk dersane, İzmir’den gelen Ali isminde, “Dallah’ şirketinde çalışan bir kardeş tarafından açılıyor. Küçük odalı bir yer. 2006 yılının sonuna kadar dersane olarak hep kiralık yerlerde kaldık. 2007’nin başında, yani işte şu sıralarda, şimdi içinde bulunduğumuz bu dört katlı binaya, mülkünü satın alarak taşındık. Allah nasip etti. Burada hac ve Ramazan aylarında çok kalabalıklar olur. Buranın yerli halkından da derslerimize iştirakler vardır. Cuma günleri buradakilere Arapça Risale dersleri olur, kitap dağıtılarak bu dersler okunur. Şu anda Medine, Mekke ve Cidde’de dersanelerimiz vardır.
Siz ve ağabeyiniz Mustafa Yeşilyurt nasıl geldiniz Medine’ye?
Ben ilk defa 1976’da hac için geldim buraya, geri döndüm. 1980’de Mescid-i Nebevînin elektrik tesisatının yenilenme işlerini bir Türk firması almıştı, bana teklif geldi, ama başka bir arkadaşı torpille aldılar. Fakat işler bir türlü ilerlemeyince, apar topar beni çağırdılar. Böylece 1982’de gelmiş oldum Medine’ye. Ağabeyim Mustafa Yeşilyurt inşaat mühendisidir. Medine çevre yollarının inşaatında çalıştı. (Ömer Özcan Ağabeyler Anlatıyor–2)