Mustafa Kuşen'in haberi:
İşin ilginç tarafı, belediye tarafından yakın zamanda restore ettirilen kulede zamanı gösteren herhangi bir saat yok. Saatin kaç olduğu, çanın vuruş adedine göre anlaşılıyor. Çanın çıkardığı yüksek sesten rahatsızlık duyan vatandaşlar, kulenin elektriğini kesiyor ancak belediye yetkilileri tekrar açıyor.
Spil Dağı eteklerindeki Ulucami, 1366 yılında İshak Çelebi tarafından, mimar Emet Bir Osman’a yaptırılmış. Saat kulesi ise kayıtlara göre 1672’de, caminin dış duvarının bitişiğine inşa edilmiş, 1815’te de çalar saat ve çan eklenmiş. Bir rivayete göre İsmet İnönü, bir rivayete göre ise Demokrat Parti döneminde, kilise çanına benzediği için kule ve saat yerinden sökülerek caminin ön tarafına alınmış.
İshak Çelebi Mahallesi Muhtarı Bayram Gök, Manisa Belediyesi’in tarihî saat kulesini geçen aylarda restore ettirdiğini ancak yenilikten pek de memnun olmadıklarını söyledi. Her saat başı yüksek sesle çalan çanın, başta İshak Çelebi olmak üzere çevredeki mahallelerde oturanları rahatsız ettiğini dile getirdi. Çanın saat kaç ise o kadar çaldığını anlatan muhtar, “Saat 08.00 ise sekiz defa, 12.00 ise 12 defa çalıyor. Böyle olunca da insanlara çok büyük rahatsızlık veriyor. Manisa’nın en eski camilerinden olan Ulucami’nin önünde çan çalması gerçekten çok yadırganıyor ve bu durumdan çok rahatsız oluyoruz. Mahalle sakinleri olarak saat kulesinin çanının çalmasını istemiyoruz.” dedi.
Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün de saat kulesini bin liralar harcayarak yenilediklerini hatırlatarak mahalle sakinlerinin bu yenilikten rahatsız oldukları yönündeki bilgiyi doğruladı. Ne olura olsun, saat kulesini orijinal haliyle yaşatmak istediklerini ifade eden Başkan Ergün, “Saat vurmaya başladı ama aynı zamanda mahalleli de saatin elektriğini kesmeye başladı. Biz elektriğini takıyoruz, akşam kesiyorlar. Önlem alarak o çalar saati çalıştıracağız.” diye konuştu.
Zaman