Aydın Hızlıca'nın haberi
Cami imamı, ilk defa namaza başlayan ve her sabah namazını camide kılan cemaatine 13 çeşit çorba ikram ediyor.
Yıllarca Türk sinemasında asık suratlı, saçı sakalı bir birine girmiş, dini istismar eden imam portresi çizildi. Aradan geçen zamanda sinemadaki karekterlerin aksine din görevlileri hem çağın teknolojisine ayak uyduruyor hem de kendisini sürekli yeniliyor. İmamlar cemaat ile bağlarını kuvvetlendirmek için yeni projeler geliştirirken bazıları da sosyal-kültürel ve sportif faaliyetlerde boy gösteriyor. Bu imamlardan biri de Konya'nın merkez Selçuklu İlçesi Aydınlıkevler Mahallesi Uhud Camii'nde görev yapıyor. 17 yıllık İmam Hatip Mehmet Çiçek, ilk defa namaza başlayan ve sabah namazını camide cemaat ile kılanlara bir restoranda sabah kahvaltısı ısmarlıyor. 17 yıl önce ilk görev yerinde camilerin özellikle sabah namazlarında boş kaldığını gören Mehmet Çiçek, kendince cemaati namaza teşvik için bir yol bulmuş. Cemaati arttırmak için sabah namazı sonrası, camiden ayrılan cemaate şehrin en işlek restoranlarından birinde 13 çeşit çorba ikram ediyor. Birkaç ay öncesine kadar birkaç kişiyi geçmeyen cemaat sayısı son aylarda 100'nin üzerinde.
Mehmet Çiçek, Konya'ya özgü meşhur bamya çorbasının yanında dil, kelle paça, arapaşı, domates, yayla, ezogelin, analı-kızlı, mercimek, tavuksuyu, tarhana, işkembe, yüksük ve tutmaç yer alıyor.
Cemaat sayısında önemli bir artış olduğunu doğrulayan imam Çiçek, bunun nedeninin çorba olmadığını dile getiriyor. Mehmet Çiçek, "Çorba bahane. Cemaatimin benim ısmarlayacağım çorbaya ihtiyacı yok. Biz cemaatimizle aramızda sevgi, kardeşlik ve hoşgörü bağı kurduk. Çorba ikramı bu işin bahanesi oldu. Biz bu uygulamayı başlattıktan sonra cami cemaatimiz kendi arasında çorba ikramı yarışına girdi. Her gün bir cemaatimiz, camiye gelen yeni cemaatimize çorba ikram ediyor. Bu gelenek haline geldi. Hz. Mevlana'nın kabrine gidip dua ettikten sonra güzel bir restoranımızda 13 çeşit çorbadan herkes dilediğini içiyor." dedi.
Türk milletinin geleneklerinde ikramın önemli bir yerinin olduğunun altını çizen imam hatip Çiçek, "Camiye gelen açları doyurur, susuzları sular, ihtiyaçlarını da karşıladıktan sonra bu Müslüman kardeşimizi yolcu edermiş. Bu hizmetin diğer camilerde de olduğu zaman çok iyi olacağını düşünüyoruz. Cemaatin adedinin artacağı ve cemaat arasındaki kardeşlik sevgi ve muhabbetin güçleneceğini düşünüyoruz. Allah çorbayı ikram eden ve camimize teşrif eden kardeşlerimizden razı olsun. İnşallah diğer kardeşlerimiz de camimize ve diğer camilerimize gelirler, Allah'ın ziyafet sofrasından doya doya istifade ederler." şeklinde konuştu.
TEĞMEN OLMAK YERİNE İMAMLIĞI SEÇTİ
Okul yıllarında çok başarılı bir öğrenci olan Mehmet Çiçek, askeri okul sınavlarını kazanmasına rağmen tercihini imamlıktan yana kullanmış. Çiçek, mahallesindeki cenazeden, düğüne kadar herkesin iyi ve kötü günlerinde yanında olmaya çalışıyor. Bu sayede halk ile çok iyi bir diyalog kuran din görevlisi yıllar önce mahallesinde memur olanlardan tayin olup başka yere gidenlerle hala görüştüğünü ifade ediyor. Bu sayede Türkiye'nin dört bir yanında her meslekten tanıdığı olan Çiçek, bu dostlarının Konya'ya gönderdikleri turistlere de gönüllü rehberlik yapıyor.
İKİ YABANCI DİL BİLİYOR
Türkçe'nin yanı sıra Arapça ve İngilizce de bilen Çiçek, sabah namazı sonrasında Mevlana Müzesi'ni ziyaret eden bazı turistlere de gönüllü rehberlik ediyor. Hz. Mevlana'nın mesajlarını ve hayatını anlatan Çiçek, "Mevlana'nın en büyük mesajı kardeşlik, sevgi, barış ve hoşgörü. Bu mesajlar dinimizin mesajları aslında. Gelen turistlere elimden geldiğince bunu anlatmaya çalışıyorum. İmamlar toplumun rehberi ve önderidir. Biz örnek olmamız lazım ki insanlar İslam dinini ona göre anlayıp yaşasın." diye konuşuyor.