Risale Haber-Haber Merkezi
Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz, sadeleştirmenin Risale-i Nur’un meslek ve meşrebine aykırı bir işlem olduğunu, Bediüzzaman'ın bu ifadeleriyle sadeleştirmenin yolunu kapattığını söyledi.
"Risale-i Nur İçin 15 Vazife Arama Konferansı"na katılan Yılmaz, tebliğinde "Acaba Üstad Bediüzzaman tarafından Risele-i Nur talebelerinin uhdesine bırakılan on beş vazife arasında sadeleştirme var mıdır ve Risale-i Nur’un sadeleştirilmesi, onu anlamak için bir kolaylık sağlayabilir mi?" sorusunu sordu.
Cevabını da veren Prof. Yılmaz, "Hiç şüphesiz sadeleştirme, on beş vazife arasında yer alan kavramlar arasında yer almamaktadır. Sadeleştirme Risale-i Nur’un meslek ve meşrebine de aykırı bir işlemdir" dedi.
Yeni nesillere Risale-i Nur’u nasıl okutmalı ve kavratmalıyız şeklindeki sorunun birçok insanın kafasını meşgul ettiğine dikkat çeken Yılmaz, "Sanırım bazıları kestirmeden bunun yolunu bulmuş gibi Risale-i Nur’u sadeleştirmeye, daha açık bir deyimle değiştirmeye çalışıyorlar. Oysa lakayt ve laübali olan çağımızdaki ruhları, Risale-i Nurun hakikat dünyasına celp ve cezb etmenin yolu Risale-i Nur’ları sadeleştirmek değildir. Öncelikle Risale-i Nur’u yeni nesillere aktaracak olan şakirtlerin iman ilminde derinleşmeleri ve tebliğ sorumluluğunu canlı tutmaları gerekir. Bu da Risale-i Nur’un temsil ruhunu yaşatmak, tebliğ ciddiyetine bürünmek, hakaik-i imaniyeye tam ayine olmak, tefekkür disiplini içinde Risale-i Nuru mutalaa ve müzakere etmekle mümkün olur. İşte bu tarzda yetişmiş Risale-i Nur talebeleri hakaik-i imaniyeyi muhtaç gönüllere nurları aktarmakta sıkıntı çekmeyeceklerdir" şeklinde konuştu.
Üstad Bediüzzaman'ın, “Evet, Risale-i Nur size mükemmel bir mehaz olabilir. Ve ondan erkân-ı imaniyenin her birisine, mesela Kur'ân Kelâmullah olduğuna ve i'câzî nüktelerine dair müteferrik risalelerdeki parçalar toplansa veya haşre dair ayrı ayrı burhanlar cem edilse ve hâkezâ, mükemmel bir izah ve bir hâşiye ve bir şerh olabilir” dediğini aktaran Prof. Yılmaz, "Bu ifadeler ışığında sadeleştirme çabalarına baktığımız zaman büyük bir kültürel tahrifatın ilk adımlarının atıldığını görüyoruz. Çünkü Üstadın kendisi, bu ifadeleriyle sadeleştirmenin yolunu kapatmıştır" dedi.
Prof. Yılmaz'ın "Risale-i Nur’un Şerh, Telif, Tertib ve Sadeleştirilmesi" tebliğinin tamamı için TIKLAYINIZ