Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ile Kültür ve Turizm Vakfı'nca bu yıl 5’incisi düzenlenen Safran Festivali’nin 2'nci gününde, Yukarı Çiftlik köyünde İsmail Yılmaz’ın 30 dönüm tarlasında safran hasadı yapıldı. Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen, farklı özellikleriyle gıda, ilaç, kozmetik ve tekstil sektörlerinde kullanılması ile 'mucize bitki' olarak adlandırılan safranın hasadına yoğun ilgi gösterildi. Etkinliğe katılanlara safranlı çay, safranlı lokum ve yiyecekler ikram edildi. Etkinlik kapsamında kaynatılan lokum kazanına safran boşaltıldı.
Karabük Valisi Fuat Gürel, safranın turizm ürünü olarak da öne çıktığını dile getirerek, “Sadece bir tarım ürünü olarak kalsaydı Safranbolu’ya ismini veren bir ürün olarak kalabilirdi. Şükürler olsun ki bütün dünyadan insanların memnuniyetle buralara kadar gelmesine değer bir ürünün Safranbolu’da hasadını yapıyoruz. Turizmi 12 aya yaymak gerekiyor. Safranbolu turizminin böyle bir alt yapısı var zaten” diye konuştu.
Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz da “Şunu anladık ki safran Safranbolu’da turizmin önüne geçti. 30-40 gündür Safranbolu’da oteller doluyor. Günübirlik gelen misafirlerimiz de oldukça fazla. Yurt içi ve yurt dışından misafirlerimiz geliyor. Burada biz safranı daha çok üretip daha çok anlatırsak muhtemelen daha iyi yerlere gelmiş olacağız” dedi.
dha