Kenelerin özellikle Kelkit havzası olarak bilinen Gümüşhane'den başlayarak Tokat, Çorum, Karabük, Kastamonu dolaylarında görüldüğünü anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, keneleri bu coğrafyadan uzaklaştırmanın veya yok etmenin mümkün olmadığını kaydetti.
İlaçlama gibi benzeri işlerin diğer canlılara zarar verdiğini vurgulayan Bakan Akdağ, "Biz bu bölgede 100 bine yakın haneye doğrudan bilgilendirme yapıyoruz. Yüz yüze eğitim almış sağlık çalışanlarımız gidiyor, vatandaşı uyarıyor. Kırsalda yaşayan vatandaşların tarlaya ve hayvanların yanına gittiklerinde mutlaka vücutları giysili olmalı. Yani kolları bacakları çıplak olmamalıdır. Tarlada çalışırken pantolonun paçalarını çorapların içine konulması tavsiyesinde bulunmuştum. Maalesef basınımızdan bazı köşe yazarları veya bazıları bununla dalga geçti. Çok yanlış bir şey yaptılar"
" Köylümüz, 'bizim bildiğimiz kene, bundan bize birşey olmaz' diyor. Asıl sıkıntı orda çekiyoruz. Erken zaman içerisinde kene çıkarılırsa hastalığın bulaşma riski azalıyor. Saatler boyunca kalırsa bulaşma riski artıyor. Hastalığı tanıyalı 7 yıl oldu. Kenelerin şehirde yaşayanları bulaştığına hiç tanık olmadık. Şehirde gereksiz panik yapmamalıyız, ama köylerde kırsallarda ise dikkatli olmalıyız” dedi.
gazete5