Sağlık Bakanlığı'ndan yaşlı, çocuk ve kronik hastalara soğuk uyarısı

Sağlık Bakanlığı, soğuk havalarda yaşlı, çocukların ve kronik hastalığı olanların dışarıda uzun süre kalmamaları; kesinlikle sigara ve alkol kullanılmaması, bol sıcak sıvı tüketilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Pınar Kaman'ın Haberi
 
Sağlık Bakanlığı açıklamasında; aşırı soğuk nedeniyle kan gitmemesi ve kanın pıhtılaşması ile dokuda hasar oluşabileceğini hatırlattı.

Buna göre, soğuk havanın gerektirdiği şekilde kat kat giyinilmesi gerekiyor. Baş ve özellikle kulakları korumak amacıyla yünlü şapka veya atkı kullanılmalı. Yün ve parmaksız olan eldivenler ile eller korunmalı. Dolaşımı bozabilecek sıkı giysiler giymekten kaçınılmalı, su geçirmeyen ve sıkı olmayan botlar tercih edilmeli. Yüksek enerji veren bal, pekmez, reçel gibi karbonhidratlı besinler tüketilmeli. Kesinlikle sigara ve alkol kullanılmamalı, bol sıcak sıvı içilmeli. Dışarıda iken hareketsiz kalınmamalı, ancak terletecek eforlardan da kaçınılmalı. Kara oturmak ve ıslanmaktan kaçınılmalı. Araçta yeterli yakıt olmasına dikkat edilmeli. Arabada mutlaka battaniye, yedek ayakkabı ve giysiler, kibrit, mum ile yiyecek ve içecek bulundurulmalı. Cep telefonu ve şarj mutlaka bulundurulmalı. Soğuk havalarda; çocukların, yaşlıların ve kronik hastalığı olanlar dışarıda uzun süre kalmamalı.

DONUK BELİRTİLERİ VE YAPILACAK İLK YARDIM

- Birinci derece donuklar: En hafif şeklidir. Erken müdahale edilirse hızla iyileşir. Bu tür donuklarda deride solukluk, soğukluk hissi olur. Uyuşukluk ve halsizlik görülür. Daha sonra kızarıklık ve iğnelenme hissi oluşur.

- İkinci derece donuklar: Soğuğun sürekli olması ile belirtileri belirginleşir. Zarar gören bölgede gerginlik hissi oluşur. Ödem, şişkinlik, ağrı ve içi su dolu kabarcıklar meydana gelir. Su toplanması iyileşirken siyah kabuklara dönüşür.

- Üçüncü derece donuklar: Dokular geriye dönülmez biçimde hasara uğrar. Canlı ve sağlıklı deriden kesin hatlar ile ayrılan siyah bir bölge oluşur.

DONUKTA İLK YARDIM NASIL OLMALI?

- Kişi, ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir.

- Sakinleştirilir.

- Kesin istirahata alınır ve hareket ettirilmez.

- Kuru giysiler giydirilir.

- Sıcak içecekler verilir.

- Su toplamış bölgeler patlatılmaz, bu bölgelerin üstü temiz bir bez ile örtülür.

- Donuk bölge ovulmaz, kendi kendine ısınması sağlanır.

- El ve ayaklar doğal pozisyonda tutulur. Eller yumruk yapılmışsa ve ayaklar büzülmüş ise açılmaya çalışılmaz.

- El ve ayaklar yukarı kaldırılır.

- 112 aranarak tıbbi yardım istenir.

Aile Haberleri