Risale Haber-Haber Merkezi
İslama hizmet eden gruplar, aynı amaç için çalışmaktadırlar. Bu yüzden bu grupların birbirlerine karşı sevgi ve saygı ve gerçek kardeşlik duyguları içerisinde olmaları gerekir. Aksi takdirde insanların ıslahı için çalışan grupların farkında olmadan ifsad etmeleri ihtimal dahilindedir. Çünkü Müslümanlar arasındaki kardeşlik ve muhabbetin bozulması en büyük ifsatlardan birisidir. Irkçılık kabilede olursa kabile ırkçlığı olur. Şehirlerde olursa şehir ırkçılığı olur. Cemaatler arasında olursa cemaat ırkçılığı olur.
Said Nursi, her türlü ayırımcılığı ve ırkçılığı islama aykırı bulduğu gibi, İslama hizmet eden cemaatler, mesleklar arasındaki da ayrımcılığa ve taassuba da şiddetle karşı çıkar. Bu yüzden Said Nursi, “yalnız hak, benim mesleğimdir” demeye kimsenin hakkı olmadığını, ama “mesleğim haktır ve daha güzeldir” demeye hakkının olduğunu ifade eder. Çünkü yalnız hakkın kendi mesleği olduğunu söyleyen bir gurup, farkında olmadan “en üstün ırk bizim ırkımız” diyen kimselerin sözlerini kedi cemaatine uygulamış demektir.
Başkasının İslama hizmet yolunun batıl olduğunu veya doğru olmadığını söyleyen bir kimse, kendi mesleğine rıza gözüyle baktığı için kendi hatalarına kör, başkalarına garazkarlık ve kinle baktığından ise onların gizli kusurlarını açığa çıkaran bir göze sahip olur. Halbuki böyle bakmak, insaflı bir yaklaşım değildir ve en çok kardeşlik hukukuna riayet etmesi gereken grupların ayrılığı, kin ve düşmanlığı körükleyici bir fonksiyon üstlenmesine sebep olur.
Said Nursi, Lemalar isimli eserinde cemaatler, gruplar arasında “hodgamlık ve enaniyet”in, kendilerini haklı, diğerlerini haksız görmeye sebep olduğunu bildirmektedir. Bu da ittifak ve muhabbet yerine, ihtilaf ve rekabeti ortaya çıkarmaktadır.
Said Nursi’ye göre İslami gruplar ve cemaatler arasındaki ihtilaflar bir hastalıktır ve bunun tedavi edilmesi gerekir. Bunu tedavi edecek, kardeşliğe sebep olacak prensipler de vardır. Said Nursi’ye göre bunların başında ihlas gelmektedir. İhlaslı insanlar, hak perestliği nefifperestliğe tercih ederler, hakkın hatırını, nefsin ve enaniyetin hatırından üstün tutarlar, insanlardan gelen maddi ve manevi ücretlerden uzak dururlar, esas görevlerinin insanlara tesir etmek, onların teveccühünü kazanmak değil, tebliğ olduğunu bilirler.
Said Nursi, meslekler, cemaatler arasındaki ihtilafı engelleyici, kardeşliği sağlayıcı prensipleri de bildirmektedir.