İbrahim Doğru'nun haberi:
RİSALEHABER-Seçmenler, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sabah saatlerinden itibaren oy kullanmaya başladı. Bu seçim oy kullanma açısından bir ilke sahne oldu.
Hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğu tespit edilen 17 bin 258 seçmen, Türkiye'de ilk kez uygulanan "seyyar sandık" ile oy kullanıyor.
Seyyar sandık kurulları tarafından oyun gizliliğini sağlamak amacıyla getirilen seyyar oy kabinleriyle seçmenin rahat oy kullanması sağlanıyor. Kurul görevlileri, seyyar sandıktan çıkan zarfları sayarak önceden ilişkilendiren sabit sandık kuruluna teslim edecek.
Tüm yurtta 08.00-17.00 olarak belirlenen oy verme bitiş saati geldiği halde, seyyar sandık listesinde yer almasına rağmen adresine gidilemeyen seçmenler varsa bu seçmenlerin adreslerine gidilerek oy vermeleri sağlanacak.
SAİD NURSİ DE BU HİZMETTEN FAYDALANMAK İSTEMİŞTİ
Tek parti yönetimine son veren ve Adanan Menderes'i başbakan yapan 14 Mayıs 1950 seçimlerinde oy kullanmak isteyen Bediüzzaman Said Nursi, hasta olduğu için "seçim sandığının eve getirilmesini" talep etmiş ancak bunun mümkün olmadığı belirtilmişti.
SEÇİM SANDIĞINI GETİRİN
"O gün sandıklar kurulmuş, vatandaşlar oylarını kullanmaktadır. Said Nursi 72 yaşında, hastadır. Öğrencisini gönderir, sandık kuruluna rica eder, oyunu kullanmak için sandığı ister. Bu mümkün olmayınca bizzat gelir, “Demokrat Parti’nin pusulası hangisidir” der, açıkça oyunu ve desteğini ibraz ederek kullanır."
68 YIL SONRA GERÇEKLEŞTİ
Said Nursi'nin seçim sandığı talebi aradan 68 yıl geçtikten sonra gerçekleşti. Evde oy kullanan vatandaşlar büyük bir sevinç yaşadı. İşte vatandaşların AA'ya yaptığı açıklama:
Erzurum'da bakıma muhtaç 75 yaşındaki Huriye Temur, vücudunun her tarafının kırık olduğunu ve bu nedenle gezemediğini belirterek, "Allah razı olsun ben daha ne isteyebilirim ki. Doktor gelip evimde muayene ediyor. Sandık evime geliyor." dedi.
Rahatsızlığı nedeniyle yatalak olan 92 yaşındaki Nemide Başar'ın oğlu Ahmet Başar da annesinin yaşlılığa bağlı bazı hastalıkları bulunduğunu ve bu nedenle oy kullanmaya gidemediklerini belirterek, "Bu hizmetler dolayısıyla çok duygulandım. Hizmet ayağımıza geldi" diye konuştu.
Ağrı'da da rahatsızlığı dolayısıyla evinden çıkamayan Fevzi Demirkol (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, solunum sıkıntısı nedeniyle makineye bağlı yaşadığını ifade etti. Evden çıkamadığını ve oy kullanmak için sandığın bulunduğu okula gidemeyeceğini aktaran Demirkol, "Ben hastayım ve dışarı çıkamıyorum. Bu uygulama sayesinde evimde oy kullandım. Allah devletimizden razı olsun." diye konuştu.
80 yaşındaki Ali Demirtaş ile eşi Kıymet Demirtaş da evlerinde oy kullanmanın mutluluğunu yaşadı. Yaşlı çift, uygulamayı sağlayan yetkililere teşekkür etti.