Risale Haber-Haber Merkezi
Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burhanettin Duran, Said Nursi'nin konumunu hiç bir gizlemediğini söyledi.
Gündemle ilgili Yeni Şafak'tan Yusuf Genç'e konuşan Prof. Duran, bugüne kadar tarikatlar, aydınlar ve ulemanın yani İslami aktörlerin büyük bir çoğunluğunun tavrı ve yönteminin devletle çatışma olmadığını, baskı geldiğinde geri çekilme, ilmi çalışmalara yönelme ama serbestlik bulduğunda da hareket sahasını genişletme tavrı sergilediklerini açıkladı.
Türkiye İslamcılığında çok sayıda grup ve isim bulunduğunu fakat devlete karşı tek kalkışmanın Şeyh Sait hadisesi olduğunu hatırlatan Duran, "Bu, Türkiye'deki İslami hareketlerin Sünni kodlarını ortaya koymaktadır. Said Nursi'nin de bu kalkışmayı desteklememesine dikkat etmek gerekir. Bu tabi devletin algılanmasıyla ilgilidir" dedi.
Said Nursi'nin konumunu hiç bir zaman gizlemediğine dikkat çeken Duran, ağabeylerin yaptığı son ortak açıklama ile "İslami hassasiyetleri olan bir yönetime karşı sert ve radikal bir tarzı kesinlikle reddettiklerini" ifade etti.
Duran'ın sözleri şöyle:
"Gülen Cemaati yeni taktikler ve metotlar deneyerek Kemalizmin çizdiği sınırları aşmayı başardı. Yani devlet içerisinde bir takım pozisyonları elde etmek için kendilerinin dini hüviyetini saklayabildiler. Bu, diğer dini grupların yapmak istemedikleri bir şeydi. Mesela Said Nursi konumunu gizlemedi hiçbir zaman. Ama şimdi Nurculuktan ilham aldığını söyleyen bir cemaat öyle bireyler yetiştiriyor ki bu bireyler kendilerinin Nurcu hatta dindar olduklarını gizleyerek hareket edebiliyorlar. Şimdi mesele ikinci aşamaya geldi, Müslüman bir ülkede İslamcı olduğu söylenen bir iktidara karşı yine bu yöntemle bir siyaset yürütülebilir mi? Kritik soru budur.
"Biliyorsunuz Risale-i Nur'un müellifi Said-i Nursi kendisini Eski Said-Yeni Said diye iki ayrı döneme ayırıyor. Eski Said, Osmanlı'nın son dönemindeki güncel siyasete müdahale eden, II. Abdülhamid'e muhalefet eden bir aydındır. Yeni Said ise Cumhuriyetin materyalist politikalarla açtığı boşluğu iman hizmeti ile doldurmaya çalışan, zühd sahibi bir âlim. Said-i Nursi'nin talebelerinin yaptıkları ortak açıklama siyaset etme tarzı itibari ile Gülen Cemaati ile diğer Nurcuların ayrıştığını net olarak göstermiştir. İslami hassasiyetleri olan bir yönetime karşı bu derece sert ve radikal bir tarzı kesinlikle reddettiklerini açıkladılar.