Bediüzzaman Sempozyumu’nda konuşma yapan Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Emin Uludağ, Risale-i Nur’ların özelliklerini anlattı. Uludağ, “Zamanın ruhunu okuyan Said Nursi Hazretleri evvela insanlığın zihnini yormadan, vahyi temsili hikayelerin içerisinde boğmadan, saf hakikatlere doğrudan ulaşma yollarına ulaşarak Kur’ani tarzı yeniden insanlık gündemine taşır.”dedi.
Dün açılış töreni yapılan İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu bugün de devam etti. Sempozyuma Mısır, ABD, İngiltere, Suriye, Rusya, Almanya gibi bir çok farklı ülkeden akademisyenler katıldı. Oturum şeklinde 3 farklı salonda devam eden sempozyuma yerli ve yabancı bir çok kişi de iştirak etti.
Programda konuşma yapan Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Emin Uludağ, ‘hakikati anlamada bir metot olan peygamber kısaslarının Kur’ani tarzla yeniden Risale-i Nur’a yansımaları’ konulu konuşma yaptı. Uludağ, “Zamanın ve insanın deformasyonu hakikati gölgede bırakmış ve vahyi mesajlar kıssaların gölgesinde kalmıştır. İlahi mesajın Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri tarafından Kur’ani bir tarzda tekrar gündeme getirilip beşeriyetin idrakine arz edilmesini inceleyeceğiz. Hızla akan hayatın doğru okunması ve vahyin zamanın mesajının da doğru algılanması gerekir. Doğru algının en hızlı bir şekilde hedefe ulaşabilmesi ise vahyin üzerindeki kabuk nevindeki her türlü ağırlıkların atılması veya kaldırılması gerekir. Hakikatin kaynağı vahiydir, anlatıcısı peygamberler, takip edicileri de alimlerdir. Bu alimlerden biri de asrımızda Risale-i Nur eserleri ile Bediüzzaman Hazretleri Said Nursi’dir.” ifadelerini kullandı.
Risale-i Nur’ların özelliklerinden bahseden Uludağ, “Zamanın ruhunu okuyan Nursi Hazretleri evvela insanlığın zihnini yoramadan, vahyi temsili hikayelerin içerisinde boğmadan, saf hakikatlere doğrudan ulaşma yollarına ulaşarak Kur’ani tarzı yeniden insanlık gündemine taşır. Risale-i Nur Külliyatı incelendiğinde, temsil, teşbih ve kıssalar ana başlık altında toplanabilir. Birincisi temsil ve teşbihlerdir. Bu bölümdeki tespitlerimiz kadarıyla şu özellikleri gösterirler; hakikatin aynısı gibi değillerse de gayrı gibi de değillerdir. Hayatın hakikatinin temsilidirler. Zihni yolların kaşifidirler. Uzak mesafeleri yakın etme mahiyetindedirler. Her yaştakilere hitap edecek türdedirler. Sadece aklı tasdik değil kalbi de tatmin içeriktedirler. Evrensel içeriktedirler.” şeklinde açıklamalarda bulundu.