Türkan Uymaz'ın haberi:
Bediüzzaman Said Nursi (Hz.)'nin hayatını anlatan kitaplara bir yenisi daha eklendi geçtiğimiz günlerde: Bir Fikir ve Aksiyon İnsanı Bediüzzaman Said Nursi-Hayatı ve Davası... Diğer biyografi kitaplarından bir farkı var. Yazar Murat Duman, Bediüzzaman'ın hayatını kronolojik bir seyir halinde anlatıyor.
Bediüzzaman Said Nursi, büyük bir İslam âlimi; insanlığa hizmetle geçmiş nurlu bir hayatın sahibiydi. Çileli ömrünün her anını, iman ve Kur'an hizmetiyle geçiren nadir şahsiyetlerdendi. Düşünceleri, hizmet usulü ve hayatıyla büyük bir tesir ve derin izler bıraktı. Etkisi vefatından sonra halka halka genişleyerek bütün dünyaya ulaştı.
Onu, İslam âleminin ve insanlığın dertlerinden muzdarip çilekeş bir aksiyon insanı olarak tanıdık hepimiz. Talebeleri kendisini anlatırken; "İlim, iffet, manâ, şefkat ve hizmet kahramanıydı." dediler. Hulusi Yahyagil, Hâfız Ali, Tahirî Mutlu, Zübeyir Gündüzalp, Ceylân Çalışkan, Mustafa Sungur, Bayram Yüksel, Hüsnü Bayram ve Abdullah Yeğin gibi güzide talebeleri vardı Bediüzzaman'ın. Nice fedakâr insan, etrafında kenetlenip davasına omuz verdi. Üstad'ı dünya gözüyle göremeyenlerle hatıralarını paylaşmayı da ihmal etmediler.
Bediüzzaman, daha II. Meşrutiyet yıllarında, "Bizim düşmanımız cehâlet, zaruret ve ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı sanat, mârifet ve ittifak silahıyla mücadele edeceğiz." diyordu. Nasihatleri, bugüne kadar pek çok kişiye ilham oldu. Yıllardır hayatı ve davası üzerine birçok makaleler, tezler ve kitaplar yazıldı. Hayatının ana çizgileri kendisi yaşarken talebeleri tarafından, Tarihçe-i Hayat ismiyle kitaplaştırıldı. Kaynakların her biri Bediüzzaman'ın hayatının farklı bir yönüne ışık tutuyor. Murat Duman'ın kaleme aldığı 'Bir Fikir ve Aksiyon İnsanı Bediüzzaman Said Nursi' kitabı ise Üstad'ı yaşadığı ortamla birlikte anlatıyor, o dönemin olaylarında oynadığı role de işaret ediyor.
Risale okumaya bir basamak
Yazar Murat Duman, Bahçelievler Fatih Koleji'nde tarih öğretmeni. İstanbul Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli on altı yıl çeşitli kurumlarda öğretmenlik yapmış. Tarihle ilgili bilgi birikimlerini okurlarla paylaşmayı ihmal etmemiş. Yazarın 'Aşk, hasret ve ibadet diyarı Hicaz', 'İki çağın hükümdarı Fatih Sultan Mehmet', 'Bosna gezi rehberi', 'Cumhuriyetimizin Önsözü Çanakkale', 'Gelibolu Yarımadası Gezi Rehberi' kitaplarını hatırlayabilirsiniz.
Şu sıralar araştırmalarına ve kitap çalışmalarına devam ediyor Murat hoca. "İyi bir zaman tanzimiyle bütün işlerim yetişiyor. Öğrencilerim ve velileriyle de diyaloğum olduğu için çalışmalarım değer görüyor." diyor. Kitabının çalışmalarına beş yıl önce başlamış. Üstad Said Nursi ile ilgili okumalar yapmış öncelikle. Eserleri başta olmak üzere kendisiyle ilgili yazılan kitapları okumaya eğilmiş. Bilgileri ilk kaynaklardan teyit etmiş. Bir dönem yanında bulunmuş talebelerden bir kısmı kayda geçmiş, bir kısmı kayda geçmemiş hatıralara ulaşma imkânı olmuş. Üstad'ın yaşadığı yerleri gezmiş, hatıralarını dinlemiş. Risaleleri okumaya basamak olacak nitelikte güzel bir biyografi meydana gelmiş.
Birçok olayda anarşi çıkmasını engelledi
Bediüzzaman Said Nursi, Hayatı ve Davası isimli kitapta özellikle II. Meşturiyetin ilan sürecinde gerçekleşen ve günümüzde çok fazla bilinmeyen olaylara yer veriliyor, bu karışık dönemde onun toplulukları yatıştırıcı rolü ifade ediliyor. Bunlardan biri Şehzadebaşı'ndaki Ferah Tiyatrosu'nda gerçekleşiyor. "Tarihçi Murad Bey (Mizancı Murad) bir konferans verecekti. Sağ taraftaki localara İttihatçılar, sol taraftaki localara da Ahrar Fırkası mensupları oturmuştu. Mizancı Murad İttihatçıları iğnelemeye başlayınca ortam gerilmişti. Salonda gruplaşma ve itiş kakış başladığında kalabalığın arasından genç biri, oturduğu iskemlenin üzerine bir hareketle sıçradı. Kıyafetinden şarklı olduğu anlaşılıyordu. 'Ya Eyyühelmüslimin' diye başlayan ikna edici konuşma kalabalığı yatıştırdı. Bu kişi Bediüzzamandan başkası değildi."
Yine buna benzer birçok içtimai hadisede Bediüzzüman ortaya çıkıyor ve fitnenin karmaşanın önünü alıcı konuşmalarıyla topluluğu yatıştırıyor. İstanbul'daki yirmi bine yakın hamalı hükumeti boykot edecekken, o sırada Bosna Hersek'i ilhak eden Avusturyayı boykota ikna etmesi bu konuda ilginç bir örnektir.
Şehir şehir hikâye...
'Bir Fikir ve Aksiyon İnsanı Bediüzzaman Said Nursi' kitabının Bediüzzaman'la ilgili bugüne kadar yazılanlardan bir farkı var: Yaşanan tüm hadiseler, okuyucuya kronolojik bir sırayla takdim edilmiş. "Talebelerinin kıymetli hatıraları ve mülahazaları ışığında Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatını, yaşadığı hadiseleri, telif ettiği eserleri ve onun fikirlerini kronolojik bir seyir halinde anlatmaya çalıştım." diyor Murat Duman.
Bediüzzaman'ın İstanbul'a gelmeden önceki ve geldikten sonraki hayatı ile Meşrutiyet sonrasında Doğu'ya dönüşü, Cihan Harbi'nde yaşadığı süreç sırasıyla anlatılıyor. Ayrıca şimdiye kadar Üstad'la ilgili yazılmış hatıraların çoğu bu kitapta yer alıyor. Kitap, ilk hayatından başlıyor anlatmaya; İstanbul, Barla, Eskişehir, Kastamonu, Denizli, Emirdağ, Afyon ve Isparta hayatlarını bölümler halinde sunuluyor.
Zaman