Said Nursi ve Akif'in Abdülhamid'i eleştirmesi hürriyet fikrini geliştirdi

Taha Akyol, milli şairimiz hakkında geliştirilen nefret söylemlerine dikkat çekti

Risale Haber-Haber Merkezi

Taha Akyol, Said Nursi, Elmalılı Hamdi Efendi ve Mehmet Akif gibi İslamcıların Abdülhamid'i eleştirmesinin "hürriyet fikrinin gelişmesi için yararlı olduğunu" söyledi.

Sebilürreşad’da Fatih Bayhan'ın Anadolu izlenimlerini anlattığı yazısında TRT’deki “Payitaht” dizisinin “Abdülhamid sevgisi inşa ettiğini”, fakat Abdülhamid’i eleştirdiği için Mehmet Âkif’e karşı bir nefretin de oluşmaya başladığını aktardığını belirten Akyol, Hürriyet'teki yazısında "Görüyor musunuz gelinen noktayı? Abdülhamid hayranlığıyla Mehmet Âkif’e bile “nefret”le bakanlar tarihe ve bugün toplumdaki değişik fikir ve siyaset akımlarına nasıl bakarlar? Nasıl “tek millet” oluruz nefretlerle parçalanarak? Nasıl bir zihin hastalığı, nasıl bir psikolojik saplantıdır bu?" diye sordu.

Onların istibdat eleştirisi, hürriyet fikrinin gelişmesi için yararlı oldu

Mehmet Âkif’in savunulmaya ihtiyacı olmadığını, Âkif'in yüksek ahlak ve bağımsız kişilik abidesi olduğuna dikkat çeken Akyol, aralarında Said Nursi'nin de olduğu islamcıların eleştirilerinin faydasına vurgu yaptı:

"Yüksek ahlak ve bağımsız kişilik! Bu değerleri anlatmak gerekirken bir dizinin etkilerini görüyor musunuz; tabii yatkın olduğumuzdan!

Abdülhamid’e sadece Jön Türkler değil, Said Nursi ve Elmalılı Hamdi Efendi dahil hemen bütün İslamcılar da muhalifti. Onların istibdat eleştirisi, hürriyet fikrinin gelişmesi için yararlı oldu.

Dağılmakta olan devleti yönetebilmek için Abdülhamid’in itaate, muhaliflerin ise görüşlerini anlatmak için hürriyete ihtiyaçları vardı. Atatürk dönemi dahil, tarihi bir de bu gözle okumak lazım.

Hayatın kendisi gibi tarih de asla ak-kara değildir. Siyasetteki “bizler, onlar” kutuplaşmasının bizi hayata ve tarihe bakarken körleştirmesine izin vermeyelim. Üstelik, meşru zemindeki muhalefet hareketlerini hain sayarak yahut nefret ederek özgürlük fikri gelişir mi?"

Kut’ül Amare’de kahramanı da Abdülhamid'e karşı gelmişti

Akyol, TRT’nin yeni dizisi “Mehmetçik, Kut’ül Amare” için yaptığı yorumda şunları söyledi:

"Bu diziyi izleyenlere hatırlatmak isterim: Birinci Dünya Savaşı’nın bütün cephelerinde ve iki zaferimiz olan Çanakkale ile Kut’ül Amare’de kahraman kumandanlarımızın hemen tamamı İttihatçıydı. Abdülhamid’e karşı gelmişlerdi.

Hatta Kut’ül Amare’de bize zafer kazandıran “Kut Kahramanı” Halil Paşa, Abdülhamid’e suikast yapacaktı, bunu Talat Paşa önlemişti; İstanbul’da kargaşa çıkar endişesiyle.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bediüzzaman Haberleri