Ahmet Bilgi'nin haberi:
RİSALEHABER-TBMM Anayasa Komisyonu, 20 Şubat’ta Fener Rum Patriği Bartholomeos’u dinleyecek. Milliyet'in haberine göre yeni anayasa konusunda azınlıkların sorunlarını dile getirecek olan Bartholomeos’un, azınlık okullarına destek verilmesi ve Ruhban Okulu’nun açılması talebinde bulunacağı öğrenildi.
Rum, Ermeni, Musevi ve Süryani cemaatları yeni anayasa çalışmalarını tamamladı. Bartholomeos’un da dile getirmesi beklenen ortak öneri paketinde, azınlıkların eğitim problemleri öne çıkıyor. Pakette, azınlıkların kamuda görev alamamasına vurgu yapılırken, hâkimlik, savcılık gibi üst düzey bürokrasi yolunun açılması isteniyor. Türkiye’de imamlar gibi papaz ve hahamların maaşının da devlet tarafından ödenmesi gerektiği kaydedilen pakette, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinden azınlıklar için de pay ayrılması talep ediliyor.
BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ: VALİ VE KAYMAKAM OLABİLİRLER
Türkiye'de öteden beri tartışılan gayrı müslimlerin devlette çalışması konusu Bediüzzaman Said Nursi'ye de sorulmuştu.
İşte azınlıkların devlette çaışmasıyla ilgili o soru ve Bediüzzaman'ın cevabı:
Sual: Şimdi Ermeniler kaymakam ve vali oluyorlar. Nasıl olur?
Cevap: Saatçi ve makineci ve süpürgeci oldukları gibi... Zira, meşrutiyet, hâkimiyet-i millettir. (Milletin egemenliği) Hükûmet hizmetkârdır. Meşrutiyet doğru olursa, kaymakam ve vâli, reis değiller, belki ücretli hizmetkârlardır.
Gayr-ı müslim reis olamaz, fakat hizmetkâr olur. Farz ediniz ki, memuriyet bir nev’i riyaset (başkanlık) ve bir ağalıktır. Gayr-ı müslimlerden üç bin adamı ağalığımıza, riyasetimize şerik (ortak) ettiğimiz vakitte, millet-i İslâmiyeden aktâr-ı âlemde (dünyanın her köşesi) üç yüz bin adamın riyasetine yol açılıyor. Biri zayi (kayıp) edip bini kazanan, zarar etmez. (Münazarat)