Talha Çolak'ın haberi:
15-16 Mayıs tarihleri arasında Marmara Üniversitesi’nde düzenlenecek olan sempozyumda, “Türlerin Allah tarafından yaratıldığı” görüşü çerçevesinde “Bilim, türler arası evrimi neden kabul etmiyor?” sorusunun tartışılacak olması insanların maymundan geldiği tezini savunan Darwincileri rahatsız etti.
Darwin’in Evrim Teorisini savunan öğretim elemanları, “bilim dışı” ilan ettikleri yaradılışçı görüşün bir üniversitede tartılaşamayacağını savunarak, sempozyumun iptali için imza kampanyası başlattı. Darwincilere ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği de destek verirken, Marmara Üniversitesi “Bilimsel özgürlüğe inanıyoruz, fikirlere kısıtlama getiremeyiz” cevabını vererek, sempozyumun arkasında durdu.
SEMPOZYUMUN KONUŞMACILARI
MÜ’deki sempozyumda “Alternatif Biyolojiye Doğru” isimli kitabında, “İlk insan Hz. Adem’in boyunun 30 metre olduğunu ve insanların bir dönem dinozorlarla birlikte yaşadığını” öne süren Biyoloji Profesörü İrfan Yılmaz, “Evrim ve Yaradılış” adlı kitabında Kur’an’dan ve Said Nursi’den alıntılar yaptığı için üniversiteden ihraç edilen Prof. Dr. Adem Tatlı ve “Bilim kılıfı giydirilmiş bir ideoloji: Darwinizm”, “İnsanın yaradılışı, biyolojik kimlik sorunu ve değişim” başlıklı makaleleri ile tanınan Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Turan Güven’in birer konuşma yapması planlanıyor.
İPTAL İÇİN KAMPANYA BAŞLATTILAR
Sempozyum Darwincileri fena halde rahatsız etti. İnsanın maymundan geldiği tezini savunan ve farklı hiçbir düşünceye tahammül gösteremeyen Darwinci öğretim üyeleri, sempozyumun iptal edilmesi için internette blog sayfa oluşturarak imza kampanyası başlattılar.
YARADILIŞÇI GÖRÜŞÜ DE LAİKLİĞE BAĞLADILAR
Sempozyuma ilk “istemezük” tepkisi ise ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği’nden geldi. Dernekten yapılan açıklamada “Dünyada yaratılış görüşünü biyoloji derslerinde devletin resmi politikası olarak anayasasındaki değiştirilemez laiklik ilkesiyle çelişmek pahasına öğreten tek ülke Türkiye’dir. Yoğunluğu gittikçe artan bilime karşı girişimlerin ülkemizde yaygınlaştırılması çalışmalarına karşı çıkmayı laiklik ilkesine bağlı üniversite çalışanları olarak bilimin geleceği ve ülkemizin geleceği için bir zorunluluk ve asli bir görev olarak kabul ediyoruz” denildi.
REKTÖRLÜK: “ÖZGÜRLÜĞÜN GEREĞİ”
Sempozyuma karşı çıkan akademisyenlerden Prof. Dr. Aslı Tolun da yaptığı açıklamada, sempozyumun iptali için Marmara Üniversitesi’nin Rektörü ve FEF Dekanına yazı yazdığını belirterek, “Rektörlükten cevap geldi; sanırım bir yetkili cevaplamış. Yapılacak olan bilimsel bir etkinlik ile ilgili olarak, üniversitenin bilimsel özgürlüğe sonuna kadar inandığını, hiçbir bilim insanının fikrine kısıtlama getirmeyi asla düşünmediklerini, sempozyumun bir öğrenci kulübü etkinliği olması sebebiyle ona lojistik destek sağlamanın ötesinde bir müdahaleyi kesinlikle düşünmediklerini, sempozyum programında yer alan bilim insanlarının görüşlerinin en az karşıt bir bilimsel savı öne süren bilim insanlarınınki kadar değerli olduğuna inandıklarını yazmışlar” diye konuştu.
Yeni Akit