RİSALEHABER
Gazeteci-Yazar Taha Akyol, Said Nursi’nin de aralarında olduğu bazı isimlerin “istibdat” eleştirilerinin unutulduğunu, davaya sadakat kavramıyla itaat kültürünün güçlendirildiğini söyledi.
Karar Gazetesindeki yazısında "eleştiri-müzakere mekanizmaları işlemiyorsa, bu ‘düzeltici’ işlemler yapılamıyor, toplumlar “orta gelir” düzeyinde dolanıp duruyorlar" diyen Akyol, "Güçlü demokratik kurumlar ve hür tartışma ortamı olmadan gelişmiş ülke olmak mümkün değil" dedi.
Davaya sadakat kavramıyla itaat kültürü güçlendirildi
Yüzyıl önce "Meşrutiyet İslamcıları" dediği isimlerin sorunların içinde yaşadıkları için bu gerçeği gördüklerini, “istibdat” sistemini de kültürünü de ciddi surette eleştirdiklerini hatırlatan Akyol, yazısını şöyle sürdürdü:
"Filibeli Ahmet Hilmi Bey’in, Said Nursi’nin, Manzurizade’nin, Elmalılı Hamdi Efendi’nin, Mehmet Akif’in “istibdat” eleştirileri maalesef unutuldu, davaya sadakat kavramıyla itaat kültürü güçlendirildi.
Muhafazakarların itibar ettiği fıkıh âlimi Hayrettin Karaman da müstebit hükümdarların baskıları yüzünden İslam hukukunda “kamu hukuku”nun gelişmediğini yazdı…
“Siz-biz” diye yüzyıldır kavga ediyoruz
“Siz-biz” diye yüzyıldır kavga ediyoruz, kimse “öteki”ni yok edemedi.
Artık bu ülkeyi nasıl “gelişmiş ülke” yaparız diye konuşmak, tartışmak gerekmiyor mu?
Gelişmiş ülke, yani özgürlükçü demokrasi, hukuk devleti, güçlü kurumlar ve yüksek refah…