Risale Haber-Haber Merkezi
Yeni Şafak yazarı Yaşar Süngü, Avrupa'nın menfaatçi, katil ve aşağılık yüzünün yanında medeni, çevreci ve kul hakkı yemeyen yüzünün de olduğunu belirterek, Bediüzzaman Hazretlerinin "Avrupa ikidir" sözlerini hatırlattı.
AB'nin Türkiye'ye yönelik değişen tutumunu değerlendiren Süngü, "artan göçler ve Akdeniz ve Ege'de çoluk çocuk yüzlerce masum insanın boğularak hayatını kaybetmesi ile Aylan bebek gibi trajik olaylar karşısında kamuoyundan büyük baskı yedi. Çünkü AB'nin bir yüzü ne kadar menfaatçi, katil ve aşağılıksa, diğer yüzü de medenidir, çevrecidir, insana ve tüm canlılara saygı duyar, kul hakkı yemez. Batılı liderler Avrupa'nın vahşi yüzü, batılı halk ise insani yüzü temsil eder. İşte o medeni yüzün baskısıyla AB liderleri göçmenlere dair bir öncelik geliştirme ihtiyacı hissetti. Bu zorunluluk üzerine yıllardır oyaladığı Türkiye ile işbirliğinin çerçevesinin de yeniden ele alınması ihtiyacı doğdu. Diğer bir ifadeyle AB, Türkiye'nin üye olmasına yönelik iradesini ortaya koyma kararı aldı" dedi.
Avrupa ile ilgili toptancı yorumlar olduğuna dikkat çeken Süngü, yazısını şöyle sürdürdü:
"Bediüzzaman Said Nursi 1920'li yıllarda Avrupa'yı oluşturan medeniyet ve zihni yapıyı “Avrupa ikidir” şeklinde sınıflandırır.
Avrupa'yı heterojen kültürlü, değişken, fenalıkları ve güzellikleri aynı anda bünyesinde barındıran karmaşık bir medeniyet olarak görür.
Batılı düşünce adamlarından Edgar Morin de 1987 yılında yazdığı “Avrupa'yı Düşünmek” adlı eserinde Avrupa tanımı yapmanın zorluğuna dikkat çekerek, hukukun yanında hukuksuzluğun ve kaba kuvvetin, demokrasinin yanında zulmün ve istibdadın, maneviyatçılığın yanında maddeciliğin Avrupa kültüründe yer aldığını belirtir.
Avrupa'yı değerlendirirken genelde bu iki farklı Avrupa gözden kaçırılır.
Ya toptan Avrupa hayranlığı ya da toptan Avrupa düşmanlığı görülür.