Kadir Aytar-Ahmet Bilgi'nin haberi:
RİSALEHABER-Emirdağ Bediüzzaman programlarına ev sahipliği yaptı. Risale-i Nur hareketinde önemli bir yeri olan ilçede bir günde 3 farklı faaliyet gerçekleştirildi.
Emirdağ Belediyesi'nin yaptırdığı Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin kaldığı evin orjinali ile Barla Platformu'nun düzenlediği Bediüzzaman Sergisi açıldı.
Risale Akademi ile Emirdağ Belediyesinin programında ise Emirdağ Anadolu Ağabeyleri paneli düzenlendi. Panele Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Abdullah Yeğin ve Mahmut Çalışkan ağabeyler de katıldı.
Kur'an-ı Kerim okunarak başlanan panelde açış konuşmalarına geçildi.
ÜSTADIN VASİYETİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ
Açış konuşmaları şöyle:
Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce: Refah içinde yaşıyoruz ama yine de buhran geçiriyoruz. Problemlerin çözümü için Bediüzzaman'ın Medresetezzehra projesini mutlaka hayata geçirilmeli. Kapı çalınma endişesi olmadan, rahat koltuklara oturarak okudupumuz Risale-i Nurları açıp okuduğumuzda hangi dönemlerden geldiğini anlamalı ve ağabeyleri şükranla anmalıyız.
Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek: Üstadın talebeleri ağabeyleri doğdukları yerde anacağız. Bunu da halkı temsil ettiği için belediyelerle yapacağız. Her türlü zor koşula rağmen pes etmeyen, ümidini kaybetmeyen ağabeylerimizin profillerini ortaya koymamız gerekli. Saffı eveller ağabeylerin belgelsellerini yapacağız.
Emirdağ Belediye Başkanı Cengiz Pala: Kalemlerinden gül akmış, Üstattan terbiye almış ağabeylerin önünde resmi hiç bir şey söylemek istemiyorum. Üstadın nüfusa kayıtlı olduğu ve 16 yıl yaşadağı Emirdağ garip kalmıştır. Asrımıza barış, kardeşlik ve ahlak tavsiye etmiş, müsbet hareketi öğütlemiş Üstadın vasiyetine sahip çıkacağız.
Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi Mehmet Fırıncı: Risale-i Nuru tanıyınca Emirdağ da hayatımıza girdi. Hamza Emek abiyle yeni tabirle kanka gibiydik. İki papazla daha önce yaptığımız görüşmede Üstadı anlattık. İade-i itibarı yapıldı mı diye sordular. Bazı milletvekillerinin girişimi ile yapıldı dedik. Sonra adına üniversite açıldı mı, kürsü kuruldu mu dediler. Hayır deyince asıl iade-i itibar adına üniversite ve kürsü açmak dediler. Emirdağ'da böyle bir programın yapılması iade-i itibar için önemli.
SAİD NURSİ'NİN EMİRDAĞ HAYATI TEZ KONUSU OLMALI
Açış konuşmalarının ardından panele geçildi. "Anadolu Ağabeyleri" başlıklı paneli Prof. Dr. Gürbüz Aksoy yöneti. Aksoy, "Üstad tek başına himzet yapmadı etrafında yer alan saffı evvel abiler vardı. Bunlar tesadüfi değil hep Allah'ın istihadımı ile oldu. Bu ağabeyler de ünivesitelerde tez konusu olarak ele alınmalı" dedi.
Diğer konuşmacılar da şöyle konuştu:
Yazar İbrahim Kaygusuz: Her türlü teknolji olduğu halde Üstad faytonun olduğu bir dönemde çok büyük bir iş başarmış. O dönemde devlet bütün gücüyle bir adamla uğraşıyor. Bakanlar kurulu ile sürgün kararı çıkaroyor. Üstad tefekkür kıra çıkınca uçakla takip etiriyor. Bu zor şartlarda Üstada sahip çıkan Çalışkanlar ailesini tebrik ediyoruz. Üstadın Emirdağ hayatını mercek altına alacağım, bununla ilgili dualarını bekliyorum.
Yazar İhsan Atasoy: Bediüzzaman'ın niçin buraya getirildiği ve ne yaptığı konusunda ufuk turu yapmak lazım. Bazı büyük zatlar İslamın yaşanmadığı yerden yaşandığı yere hicret etmişler. Bediüzzaman yurt dışına kaçmak yerine sürgünü kabul etmiş ve yurt içine sürgün edilmiştir. Üstad her talebesine bir Said'dir dediği için her gittiği yerde bir gidip 500 dönmüştür. Çalışkanlar hanedanı Üstada ensar ruhu ile sahip çıktı. Üstad akrabalarım der. Öyleyse mutlaka ali beyttendir.
Prof. Dr. Ömer Rıza Akgün: Emirdağ hayatı irdelenmesi gerekir, üniversitlerde tez konusu olmalı. Bediüzzaman, tecrit edilmesine rağmen imani risaleleri neşretmeyi başarmış. Her yeri kuşatmış. Emirdağlılar Üstada sahip çıktılar, manen yapılan hizmetlerin semeresine ortak oldular. Emirdağlı olmanın manevi bir sorumluluğu var.