Said Nursi’nin hatırasına balyoz indi-FOTO

Bediüzzaman’ın evinin yanındaki boş arsaya 7 katlı bina yapma ruhsatı verildi

Risale Haber-Haber Merkezi

Isparta’nın en bilinen turistik mekanlarından biri olan Bediüzzaman Said Nursi’nin yıllarca kaldığı tarihi ev tehdit altında. Bediüzzaman’ın evinin yanındaki boş arsaya 7 katlı bina yapma izni verildi. Ispartalılar tarafından büyük bir tepki ile karşılanan kararın bir an önce değiştirilmesi istendi.

DAHA ÖNCEKİ İNŞAATLARA İZİN VERİLMEMİŞTİ

Söz konusu parselde 1977 yılında da 7 kat inşaat temeli atılmış ancak Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığının 13.05.1977 tarih ve A-548 sayılı kararıyla durdurulmuştu. Kurul ismi 1984 yılında değişince Taşınmaz  Kültür Ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulunun 26.07.1984 tarih ve 344 sayılı kararıyla tescil devam etmişti. Arsa temel betonu atılmış vaziyette bugüne kadar kalmıştı.

Risale Haber’in ulaştığı bilgilere göre inşaatın hikayesi şöyle:

(İnşaat çalışmaları ve Resmi yazışmalarla ilgili belgeler için TIKLAYINIZ)

“7 kat inşaat yapılmak istenen arsanın bir kısmı 09.05.2007 tarihinde mahkeme kararıyla, diğer kısmı da 14.01.2008 tarihinde Mustafa Biçer ve Metin Kundakçı tarafından satın alınmıştır. Esas sahibi Avukat Ali İhsan Kundakçı bu iki parseli 21.03 2008 tarihinde tek 169 parsel olarak birleştirilmiştir.
Tarihi yapıya komşu parsel olduğu için 7 kat yapı izni alınamadığından dolayı Isparta Belediye meclisinden koruma alanı sınırı belirlenmesi istenmiş ve meclis kararı alınarak daha önce koruma alanı sınırı diye bir sınır bulunmayan Isparta’da, tarihi yapıların olduğu yere 19.09.2008 tarihli koruma alanı sınırı belirlenmiştir.

Isparta Belediyesi 05.12.2008 tarihli yeniden meclis kararı alarak (eski meclis kararının sehven yanlışlıkla alındığı) 169 nolu parselin koruma alanı içerisine alınması istenmiştir

Anıtlar Kurulu, belediyenin yeni meclis kararı ve karşı oy kullanmasına karşılık talebi reddederek 09.01.2009 tarihinde 169 parseli koruma alanı dışında bırakmıştır.
169 nolu parsel 31.08.2009 tarihinde Nevzat Kula adlı şahsa satış yapılmıştır.

Yeni Belediyede yönetim değiştiği için 7 kat çap verilerek inşaat izni verilmiştir. Projesi  7 katlı olup  zemin kat dükkan, çift bodrum, 27 adet apart daire projesi olarak çizilmiştir.
         
Tekrar 04.02.2011 tarihli anıtlar kuruluna koruma alanının yanlış olması nedeniyle müracaat edildi ve 14.02.2011 tarihli olarakta hafriyat işlerine başlanıldığı için inşaat faaliyetlerinin durdurulması için yazı yazıldı. 23.02.2011 tarihinde kurulda yeniden görüşüldü ve yerinde inceleme kararı alındı. İnşaat faliyeti de geçici olarak durduruldu.

21.03.2011 tarihinde kurul tekrar yerinde incelemeye geldi, ancak Bediüzzaman Said Nursi’nin evinin yanındaki boş 169 nolu parseli koruma alanı dışında bıraktı. Koruma alanı olmadığı zaman kendini koruyan tarihi yapının komşu parseli dışarıda bırakılarak korumama alanı oluşturulmuş ve bu sınır ile bu parsele rant verilmiştir. Bu karar Anıtlar Kurulu’nun ilke kararlarına da aykırıdır. Koruma alanı belirlenirken tarihi yapı ve sokakların bütünlüğünü koruyacak şekilde sınır belirlenmelidir. Yoksa zaten tarihi yapı kendini korumaktadır. Anıtlar Kurulu komşu parsellere onun gabarisini geçecek yapıya izin vermemektedir.
Bu karar ile bu sokağın tarihi görünümü bozulacak ve Bediüzzaman Said Nursi’nin evine de zarar verecektir.”

İnşaatın bir an önce durdurulmasını isteyen Ispartalılar, Bediüzzaman Said Nursi’ye yıllarca ev sahipliği yaptıklarını vefatından sonra hatırasını muhafaza ettiklerini bundan sonra da koruyacaklarını belirterek Kültür Bakanlığına çağrıda bulundular.

(İnşaat çalışmaları ve Resmi yazışmalarla ilgili belgeler için TIKLAYINIZ)

Bediüzzaman Haberleri