Risale Haber-Haber Merkezi
Hürriyet yazarı Taha Akyol, "Said Nursi İslam dünyasının geri kalmasında, “çeşit çeşit bulaşıcı hastalıklar gibi yayılan istibdat”ı en önemli sebepler arasında zikrediyordu" dedi.
İslamcılığın Osmanlı’da ve İslam dünyasında sömürgeciliğe karşı tepki ve aynı zamanda “Batı’nın ilim ve fenni”ni benimseme anlamında bir modernleşme olarak ortaya çıktığını belirten Akyol, "19. yüzyılda Türk dünyasında Kazanlı Şahabettin Mercani, Osmanlı’da Cevdet Paşa, Namık Kemal, Arap dünyasında Muhammed Abduh gibi... Bu isimler “Batı’nın ilim ve fenni”ne büyük ilgi duydukları gibi hak ve hürriyetler konusunda klasik fıkıh kitaplarını aşan yeni görüşler geliştirmişlerdi" şeklinde yazdı.
İkinci Meşrutiyet İslamcılarından Şehbenderzade Ahmet Hilmi Beyin Emevilerden itibaren İslam tarihinin bir istibdat tarihi olduğunu, istisnai dönemlerin az olduğunu, bu yüzden vatanın harabe haline geldiğini söylediğine dikkat çeken Akyol, "Bu görüş bir ölçüde aşırı bulunabilir, önemli olan özgürlüğü savunmasıdır. Said Nursi de İslam dünyasının geri kalmasında, “çeşit çeşit bulaşıcı hastalıklar gibi yayılan istibdat”ı en önemli sebepler arasında zikrediyordu. Bugünkü İslamcılar bu sorunları ne ölçüde konuşuyorlar?" dedi.