Bediüzzaman, 1926-1934 yılları arasında Barla'da kaldığı süre zarfında Isparta'nın muhtelif kaza ve köylerinde kendine gönül vermiş nice talebeleri oldu.
119
Isparta Kahramanları Sempozyumu bugün Isparta'da başlıyor. Bediüzzaman, 1926-1934 yılları arasında Barla'da kaldığı süre zarfında Isparta'nın muhtelif kaza ve köylerinde nice talebeleri oldu. İşte o Kahramanlar...
Abdullah Çavuş: Lahika mektuparında adı geçen üç Abdullah Çavuş'tan Atabeyli olanıdır. Risale-i Nur'un bazı parçalarını yazmış ve yazılan Risale-i Nur eczalarını bir yerden bir yere götürerek Nur postacılığı yapmıştır.
219
Bekir Ağa: Bediüzzaman Hazretleri'nin ''Ümmi fakat allamelerin işini gören ve esrar-ı Kur'aniyeye karşı Isparta'nın intibahına vesile olan ahiret kardeşim'' hitabına mazhar olan saff-ı evvel talebelerindendir.
319
Binbaşı Asım Bey: Binbaşı asım Bey Burdur'da görev yaparken Şeyh Nasuhizade Mehmed Efendiden Risale-i Nur'u tanır. Onun teşvikiyle Barla'da bulunan Bediüzzaman Hazretleri'nin ziyaretine gider ve talebe olur.
419
Hafız Ali: Kur'an ve iman hizmetinde bir fabrika gibi çalışmıştır. İslamköy'de Kur'an ve iman hizmetlerinin başında hep Hafız Ali görünür. Risale-i Nur'un yazılıp çoğalmasında, neşrinde büyk gayret ve hizmetleri olmuştur.
519
Hafız Halid: Risale-i Nur'un tesvidinde çok hizmeti sebkat eden temiz kalbli, ihlaslı, güzel bir hafız, müdakkik bir hoca olan Hafız Halid, Üstad Hazretleriyle tanışınca hemen talebe olmuştur.
619
Hakkı Tığlı: Bediüzzaman Hazretleriyle Hulusi Yahyagil vesilesiyle tanışmıştır. Üstad'ı tanıdıktan sonra saff-ı evvelin içine katılmıştır. Tevafuklu Kur'an'ın yazılmasında Üstad ona da vazife vermiştir.
719
İbrahim Hulusi Yahyagil: Aslen Elaziz'li olan Hulusi Yahyagil, Eğridir'de subayken 1929 yılında Barla'da Bediüzzaman'ı ziyaret eder. Bediüzzaman'ın ''Hulusi, birinci talebemdir, kimse talebelikte ona yetişemiyor'' taltifine mazhar olmuştur. Kabri Elazığ'da Harput kabristanındadır.
819
Ahmed Husrev Altınbaşak: Ahmed Husrev Nur talebelerinin saff-ı evvelindendir. Gül Fabrikasının önde gelen rüknüdür ve birinci derecede kâtibidir. Vefatına kadar altı yüze yakın Risalei Nur nüshasını eliyle yazmıştır. Risaleleri yazmakla beraber, dokuz adet tevafuklu Ku'ran-ı Kerim yazmıştır.
919
Marangoz Mustafa Çavuş: Üstad Bediüzzaman'ın çok sevdiği Mustafa Çavuş, Üstad'ın ''Bu köy namına Cenab-ı Hakk bana Mustafa Çavuş'u ihsan etti'' methine mazhar olmuştur.
1019
Muallim Ahmed Galib: Bediüzzaman Hazretleri'nin ilmine, fazlına, kemaline kısa zamanda vakıf olup, ona hayran kalmıştır. Risale-i Nur ve Bediüzzaman hakkında parlak methiyeler, şiirler yazmıştır.
1119
Mübarek Süleyman: Üstad Bediüzzaman'ın mahalle komşusu olan Mübarek Süleyman, fakir bir ailenin en büyük oğluydu. Geçimini ırgatlık yaparak sağlardı. Çok dürüst ve güvenilir olduğundan Barla halkı tarafından ''Mübarek'' diye tesmiye edilmişti.
1219
Muhacir Hafız Ahmed: İmam olan Muhacir Hafız Ahmed, Üstad Bediüzzaman Hazretleri'nin Barla'daki evinin bitişiindeki camiide imamlık yapıyordu. Bediüzzaman, Barla'ya ilk geldiğinde bir hafta kadar kendisinde misafir kalmıştı.
1319
Refet Barutçu: Nur'un kahramanlarından Refet Barutçu Bediüzzaman Hazretlerini ilk olarak Barla'da ziyaret etti. Nurları yazarken Üstad hazretleri kendisine çay yapıp getirdi ve 'ben size hizmet etmeye mecburum' diye kendisini taltif etti.
1419
Şamlı Hafız Tevfik: Bediüzzaman hazretleri, Barla'ya geldiğinde ziyaretine ilk giden lerden biri de Şamlı Hafız'dır. Üstadıyla tanışınca Risale-i Nur'un telifinde görev alır. Birinci Medrese-i Nuriye'nin hem başkâtibi hem muhattabı hem müsevvidi hem de mübeyyizi olur.
1519
Santral Sabri: Gayretli, fedekar, sıddık ve âlim olan Santral Sabri ve onun gibi kahramanların zor şartlarda yaptığı hizmetler sayesinde bu hizmet bu günlere ulaşmıştır. Barla'da yazılan Risaleleri çoğaltarak Atabey, Eğirdir, Kuleönü ve Sav köylerine gönderir ve bir santral gibi çalıştığından Üstadımız kendisine ''santral'' ünvanını vermiştir.
1619
Sıddık Süleyman: Abdülkadir Gaylani Hazretleri'nin sekiz yüz sene önce işaret ettiği Nur talebelerinden biridir Sıddık Süleyman. Üstad'ı ilk ziyaretinde hizmetine girer ve sadakatle sekiz sene Üstad'ı hiç gücendirmeden şahsi hizmetini yapar. Yaptığı hizmetlerden hiçbir karşılık beklememesi dolayısıyla Bediüzzaman Hazretleri kendisine 'Sıddık' ünvanını vermiştir.
1719
Süleyman Rüştü Çakın: Hizmetteki sadakati, fedakarlığıyla hep ön safta yer alan Süleyman Rüştü, daima sadakatini muhafaza etmiş, iman ve Kur'an hizmetini o ceberut devirde bile fütursuzca yerine getirmiştir.
1819
Tahiri Mutlu: Üstad Hazretleri'nin tabiriyle ''ihtiyarların genci'' olan Tahiri Mutlu, talebelik cihetiyle Bediüzzaman'a en yakın olanlardandır. 1950'den sonra tam on sene Üstad'ın yanında kalarak ona hizmet ve feyzinden istifade etme şerefine ermiştir
1919
DİĞER ISPARTA KAHRAMANLARI: Burhan Çakın, Mehmed ali Babacan, Kâtip Osman, Keçeci Şeyh Mustafa, Mehmed Zühtü, Mutaf Hafız Ahmed, Şükrü Efendi, Seyrani Mehmet Gezgiç, Saatçi Lütfi, Tenekeci Mehmed Sözer, Derviş Mehmed, Nuri Benli, Mustafa Ezener, İlimalı Sabri Gönenç, Tüccar Bekir Bey, Şem'i Güneş, Hacı Hafız Mehmed, Marangoz Ahmed, Savalı Ahmed, Büyük Ruhlu Küçük Ali, Hafız Mustafa İmamoğlu, Hacı Osman Gök, Hacı Mehmed İbişoğlu, Vezirzade Mustafa, Abdullah Çavuş (Kula), Büyük Hafız Zühtü, Mehmed Mesud Karaca, Hafız Zekai, Müzeyyene Hanım, Dr.Yusuf Kemal, Çilingir Ali, Hafız Veli Efendi, Hasan Atıf Egemen, Halil İbrahim Çöllüoğlu, İnce Mehmed (Rıdvanullahi aleyhim ecmaîn)