Said Nursi'nin köyünden kamuoyuna Nurs bildirisi

Arama Konferansı ve Said Nursi Sempozyumu sonucunda ortaya çıkan görüşler Nurs Bildirisi olarak kamuoyuna açıklandı

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-NURS-BİTLİS

Bitlis'te düzenlenen "Said Nursi ve Risale-i Nur” konulu sempozyumu sona erdi. Cuma ve cumartesi günü yapılan oturumların ardından Bediüzzaman Hazretlerinin doğduğu yer olan Nurs köyüne gezi düzenlendi.

Burada, 20 maddelik ortak "Nurs Bildirisi" açıklandı:

Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Risale Akademi ve AKAV’ın 08-12 Mayıs 2013 tarihleri arasında Bitlis’te ortaklaşa düzenlediği “Said Nursi Bitlis Günleri”nde “İnsanlık İçin Medeniyetin Yeniden İnşası” ekseninde yapılan Arama Konferansı ve Said Nursi Sempozyumu sonucunda ortaya çıkan görüşler Nurs Bildirisi olarak kamuoyuna sunulur:

1-İslam medeniyeti hakkı esas alır. İnsanlar arasında adil paylaşımı öngörür. Toplumun tamamının, en azından ekseriyetinin huzurunu hedefler. Bunun yolunun ise zekâtın uygulanması ve faizin kaldırılmasından geçtiğini belirtir.

2-Kaynağını Kur’an’dan alan İslam Medeniyeti sevgi ve kucaklaşmayı hedefler. İnsanlar arasında çatışma ve nefreti reddeder.

3-İslam medeniyeti Müslümanlar arasında din kardeşliğini, insanlık arasında ise evrensel barışı esas alır. İslam, farklı kültür ve ulusları bir arada yaşatabilme noktasında tarihi tecrübeye sahiptir.

4-İslam, gerek ferdî, gerekse toplumsal ortamlarda yardımlaşmayı esas alır.  Eşya, hayvan ve insan arasında yardımlaşma ve paylaşmayı merkeze alan bir hayat önerir.

5-Said Nursi, medeniyet inşasında nefsin heveslerine uyulmasını ve sınırsız taleplerinin peşinden koşulmasını uygun görmez. Ruh ve kalbin tekâmülünü esas alır. 

6-Said Nursi, günümüzde Müslümanların en önemli vazifesinin ittihad-ı İslam olduğunu belirtir. İslam toplumlarının birlik oluşturmalarını önerir. Bu birlik, evrensel barışı da beraberinde getirir.

7-Said Nursi, İslam’ın ilmi geleneğinin temsilci kurumu medrese ile irfan geleneğinin temsilci kurumu tekkenin, modern zamanları temsil eden mektep kurumu ile sentezini önerir. Medresetü’z-Zehra adıyla projeleştirdiği bu eğitim sisteminde çok dilliliği savunur. Anadilde eğitimin önemine vurgu yapan Said Nursi, yaşadığı coğrafyada Arapça, Türkçe, Kürtçe başta olmak üzere farklı bölgelerde ise farklı dillerin, bu eğitim kurumlarında eğitiminin verilmesini gerekli görür.

8-Said Nursi, iktisadi kalkınmanın temelinde bireysel girişimcilik ile yerinden yönetimlerin güçlendirilmesini öngörür.

9- Said Nursi, özgürlük ile iman arasında bir zorunluluk ilişkisi kurar. Bu düşüncesini ‘iman ne derece ziyade olursa hürriyet o derece parlar’ ifadesiyle dile getirir. Özgürlük Said Nursi’ye göre kendine ve başkasına zarar vermemek olarak tanımlanır. Ayrıca istibdadın her türlüsüne karşı olduğunu tüm platformlarda ifade eder. Her türlü gelişmeye engel olarak gördüğü istibdadı,  herhangi bir konuda bir başkasının seçme hürriyetine halel getiren bir dayatma olarak algılar.

10-Said Nursi, siyasal sistemde halkın iradesinin yönetime yansımasını esas alır. Bu sistemde ‘temel hak ve özgürlükler’in korunması gerektiğini söyler.

11-Said Nursi, toplum ve devlete karşı her zaman insan merkezli duruşu önceler. Toplum ve devlet gibi genel kurumsal yapılar adına ferdin feda edilmesi reddeder.

12-Said Nursi, kapitalizmin ticari bir meta haline getirdiği şefkat kahramanı olan kadının asli fonksiyonunun annelik olduğunu belirtir. İlmin kadın ve erkek herkese farz olması dolayısıyla kadının eğitimli ve bilgili bir anne olarak topluma daha çok fayda sağlayacağını ifade eder. ‘İlk öğretmenim annemdir’ diyerek kadının çocuk eğitimindeki fonksiyonunun önemini vurgular.

13-Said Nursi, gençliğin nefsani arzularını teşvik ile eğlence ve sefahete yönlendirilmesine karşı çıkarak, onları İslam terbiyesi ile bilim ve sanata yönlendirilmesini, ruhen de tekamüllerinin sağlanması gerektiğini belirtir.

14-Said Nursi, ilmin vahiyden bağımsız olamayacağını ifade ederek gerçek ilmin marifetullah olduğunu söyler. Marifetullah ise yaratılmışın üzerinde yaratanın eserlerini görebilmektir.

15-Said Nursi, İslam’ın barış ve esenlik (selm ve selamet) dini olduğunu belirtir. Batıda kurgulanan İslamofobya algısını değiştirmek için İslam’ın doğru yaşantıyla anlatılması gerektiğini savunur.

16-Said Nursi, Batı kapitalizminin ihtiyaç olmayan pek çok şeyi ihtiyaç haline getirdiğini, bunu da toplumu zenginleştirip ferdi fakirleştiğini tespit eder. Bunun sonucunda da toplumsal yozlaşmanın ortaya çıkacağını belirtir.

17-Said Nursi kâinatı bir bütün halinde sanat eseri olarak görür. Varlığa kendi adına değil, Yaratıcısı adına bakmayı esas alır. 

18-Said Nursi yönetimlerde şeffaflığı esas alır, katılımcılığın gereği olan sivil toplum hayatını cesaretlendirici uygulamaları destekler.

19-Bitlis Eren Üniversitesinde Bediüzzaman Said Nursi Dijital Müze ve Kütüphanesinin kurulması hedeflenmektedir.

20-Bediüzzaman Said Nursi’nin doğduğu şehir Bitlis ile Risale-i Nurları telif ettiği Isparta’nın kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi ve kardeş şehir olarak ilan edilmesi arzu edilmektedir. 

Özel Haberleri