İlhan Toprak'ın haberi:
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 Muhtırasını araştıran Alt Komisyonca ifadesi alınan 27 Mayıs Komitacısı Ahmet Er, darbelerin TSK'nın, millet nazarında itibarını yerle bir ettiğini itiraf etti. Darbeden sonra kurulan Milli Birlik Komitesi (MBK) üyesi olan ve ancak darbenin mimarı Alparslan Türkeş ile birlikte 14'lükler arasında sürgüne gönderilen Er, eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'na gönderdiği mektupta, 27 Mayıs'ın millet nazarında TSK'yı itibarsızlaştırdığını söyledi. Er mektubunda şunları kaydetti: "27 Mayıs 1960 ihtilalinde istihbarat birimlerinden gelen bir cümleyi dikkatlerinize ve takdirlerinize arz ediyorum. 'Türk Silahlı Kuvvetleri 27 Mayıs 1960 ihtilali ile ulaştığı sevgi, saygı ve itibara Sakarya Zaferinde bile ulaşmamıştır.' Tabii bu bilgiler tamamen yanlıştı."
TSK İLE MİLLET BARIŞMALIDIR
Mektubunda, 'TSK'nın milletle hemen barışması gerekir' diyen Ahmet Er, değişik şehirlerde yaşanan başörtüsü sorununa dikkati çekerek, "İslami ruh, milli terbiye ve ahlak bütün müesseselerde tahrip edilmektedir" dedi. Askeri okullara giriş imtihanlarında bu okullara alınacak öğrencilerin annesinin ve kızkardeşinin başörtülü olup olmadığının araştırılmasının halk arasında kulaktan kulağa yayıldığını ifade eden Er mektubunda şu ifadelere yer veriyor: "Bürokraside en küçük kademeden, en yüce kademelere kadar namaz kılanlar üzerinde, hanımları başörtülü olanlar üzerinde irtica tehdit unsuru olarak kullanılmakta ve hırsızlık ve yolsuzluklar bununla örtülmek istenmektedir. Bir bürokrat, bir ordu mensubu camilerde namaz kılamamakta, ihbar edileceğinden korkmaktadır. Milletimiz bunu en ince noktaya kadar takip etmektedir..."
Darbeye alet olduk
Meclis Darbeleri Araştırma Alt Komisyonu, sağlık sorunları nedeniyle 27 Mayıs darbesini yapan Milli Birlik Komitesi Üyesi Ahmet Er'i, Manisa'nın Akhisar İlçesi'ne bağlı Sünnetçiler Köyü'ndeki evinde dinlemişti. Er, darbe yapmak istemediklerini ama bunun içine itildiklerini söyledi. Ahmet Er, komisyon üyesi milletvekillerine, 'Darbeye istemeden alet olduk' dedi. Ahmet Er, Said Nursi'nin merak edilen mezar yeri konusunda da, 'İçişleri Bakanlığı'na bakılmalı' yanıtı vererek kayıtların olabileceğine dikkat çekti. Ahmet Er, can güvenliği gerekçesiyle MBK toplantılarına 3-4 tabanca ile katıldıklarını da anlattı. '14'ler olarak hiçbir dış ülke ile bağlantımız yoktu' diyen Er, daha sonra tasfiye edildiklerini söyledi.
Yeni Şafak