Risale Haber-Haber Merkezi
Gazeteci-Yazar Mustafa Özcan, Bediüzzaman Said Nursi'nin Mısır'daki Müslüman Kardeşler hareketini nasıl yorumladığını yazdı.
Dünya Bülteni sitesindeki yazısında Mısır'daki "Müslüman Kardeşler" hareketini değerlendiren Özcan, "Müslüman Kardeşler kurulalı tam 82 yıl oldu. Esasında, Müslüman Kardeşler, Hilafet'in yıkılması ve üzerine gelen tartışmalar üzerine 1928 yılında Hasan el Benna tarafından kaim-i makamı hilafet niyetiyle kurulmuştu. Lakin 44 yılını aşmayan ömrü ve ansızın gelen ölümle birlikte Müslüman Kardeşler hareketi öksüz ve projesi de yetim kalmıştır. Ondan sonra gelen liderlerin 'fez/eşsiz' olarak tanımlanan karizmasını yakalayamamaları, bundan yoksun olmaları ve eksik temellerini sağlamlaştıramamaları ve gelişmelere göre uyarlayamamaları Müslüman Kardeşler tecrübesini de yarım ve akim bırakmıştır" dedi.
Bediüzzaman Said Nursi'nin bu konudaki yorumunu da aktaran Özcan, yazısını şöyle sürdürdü:
"Bediüzzaman'ın dediği gibi aslında Müslüman Kardeşler projesi lidere yani mürşide bağlı bir projedir ve hakiki mürşidin yokluğunda hareket de yoktur. Lider eksenli bir harekettir. Hareket birçok fırtına atlatmış ve teşkilat dışından seçilen İkinci Mürşid Hasan Hudeybi ile sonraki Mürşit Ömer Telmisani, hareketi şiddetin dışında tutmuşlar ve hareketten ziyade onu dini bir cemaat ve hizmet anlayışı çerçevesine oturtmuşlardır. Lakin Müslüman Kardeşler, 80 kusur yıllık tarihleri içerisinde üzerlerinden şiddet töhmetini bir türlü atamamışlardır.
"Esasen her şey gibi 82 yıl içinde Müslüman Kardeşler de yaşlanmış veya yaşlanma belirtileri göstermiştir. Şiddetten maada birçok yeni suçlama ile karşı karşıya kalmıştır. Bunlardan birkaçı şöyledir:
Boğazına kadar siyasete batmıştır. Ve dinin özünü siyaset olarak algılamıştır. İkinci olarak, şer'i ve rabbani bir hareket olarak liderliğini teknokrat kesimlere kaptırmıştır. Muhammed Gazali veya Kardavi gibi ulema eksenli bir hareket olacağı yerde aksine ulemanın kenarında kaldığı bir hareket olarak sivrilmiş ve temayüz etmiştir. Yenileme ve tecdit maksadıyla yola çıkan hareket, zamanla dinamizmini kaybetmiş ve durağanlaşmıştır. Tecdit ve yenilenme hareketi, kendisini yenileyememiştir.