Said Nursi'nin seçim sandığı isteği 68 yıl sonra gerçekleşti

Aradan 68 yıl geçtikten sonra Said Nursi'nin talebi yerine geliyor.

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi bir ilke sahne olacak.

Tek parti yönetimine son veren ve Adanan Menderes'i başbakan yapan 14 Mayıs 1950 seçimlerinde oy kullanmak isteyen Bediüzzaman Said Nursi, hasta olduğu için "seçim sandığının eve getirilmesini" talep eder. Ancak bunun mümkün olmadığı belirtilir.

SAİD NURSİ: SEÇİM SANDIĞINI GETİRİN

"O gün sandıklar kurulmuş, vatandaşlar oylarını kullanmaktadır. Said Nursi 72 yaşında, hastadır. Öğrencisini gönderir, sandık kuruluna rica eder, oyunu kullanmak için sandığı ister. Bu mümkün olmayınca bizzat gelir, “Demokrat Parti’nin pusulası hangisidir” der, açıkça oyunu ve desteğini ibraz ederek kullanır."

68 YIL SONRA GERÇEKLEŞTİ

Aradan 68 yıl geçtikten sonra Said Nursi'nin talebi yerine geliyor. Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde uygulanacak seyyar sandık kurullarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, seyyar sandık kurulu seçmen listelerinde, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler eve gelecek seçim sandığında oyunu kullanabilecek.

SEYYAR SEÇİM SANDIĞI MADDESİ

MADDE 2- Maddeyle, 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Uygulamada Yüksek Seçim Kurulu yapılacak seçimin türünü dikkate alarak her seçim için ihtiyaca göre sandık bölgesi seçmen sayısını belirlemektedir. Bu itibarla, Yüksek Seçim Kuruluna seçim türüne göre sandık bölgesi seçmen sayısını belirleme görev ve yetkisi verilmektedir.

Ayrıca, hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin Anayasal bir hak olan seçme hakkını kullanabilmeleri amacıyla, Yüksek Seçim Kuruluna yetki verilmektedir. Bu kapsamda Yüksek Seçim Kurulu, seyyar sandık kurulu oluşturma, oyların kullanılması ile sayım ve döküm ile birleştirme işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirleyecektir.

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin, muhtarlık seçimleri hariç, oy kullanmalarını sağlamak için seyyar sandık kurulu kurulmasına, oy kullanılmasına, sayım ve döküm ile birleştirme işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek.”

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bediüzzaman Haberleri