Risale Haber-Haber Merkezi
Ekonomist Cemil Ertem, "Bugün neden Doğu’da Bediüzzaman Said Nursi’nin hayali Medresetü’z-Zehra Üniversitesi’ni kuramadık?" diye sordu.
Star'daki yazısında dünyanın içinde bulunduğu krize dikkat çeken Ertem, "Bütün bu gelişmeler gösteriyor ki bu kriz insanlığı, ulus-devletlerin sınırlarının dışına taşıyacak bir büyük dönüşüm fırsatı. Bu dönüşüm, aynı zamanda, Batı’nın yaklaşık 400 yıl süren hegemonyasını da sorgulayan ve bitiren yeni bir dönemin başlangıcı olarak önümüze geliyor" dedi.
Anadolu ve Mezopotamya'nın, Batı’nın 17. yüzyıla giderken, oluşmaya başlayan üstünlüğünden önce, şimdi kimsenin inanamayacağı bir uygarlığı ve bu uygarlığın alimlerini ortaya çıkardığını hatırlatan Ertem, 2 Bediüzzaman'dan bahsetti: "Bunlardan ikisi biliyorsunuz, Bediüzzaman (çağının en iyisi) diye anılır. Bediüzzaman El Cezeri (1136-1206) ve Bediüzzaman Said-Nursi (1871-1960). Şu soruyu soruyorum; bugüne neden bu iki İslam alimini görmezden gelip, reddettik?"
Bediüzzaman'ın Medresetüzzehra üniversitesinde dikkat çeken Ertem, szölerini şöyle sürdürdü:
"Bugün neden Diyarbakır’da bir El Cezeri Teknoloji Üniversitesi yok? Bugün neden Doğu’da Bediüzzaman Said Nursi’nin hayali Medresetü’z-Zehra Üniversitesi’ni kuramadık? El-Cezeri eserlerini o günün bilim dili olan Arapça yazdığı ve Said Nursi’de Medresettü’z-Zehra’nın eğitim dili için Kürtçe caizdir dediği için olmasın... Yine kendimizi dar ulusçu bir otarşiye mahkum etmemizin sonucu olmasın yeni El Cezeriler’le tanışmamamız..."