Said Nursi'nin yaklaştığı ve uzaklaştığı Avrupa

Bediüzzaman -isabetli bir kararla- batı medeniyetini topyekûn reddetmez onu iki farklı yönüyle ele alır

Risale Haber-Haber Merkezi

Said Nursi, Avrupa medeniyetini, topyekûn reddetmek yerine, birinci ve ikinci Avrupa olarak tasnif etmiş, birincisine yaklaşılırken, ikincisinden uzak durulması gerektiğini tavsiye etmiştir.

Birinci Avrupa’nın, bilim, sanat, fen ve teknolojiyi temsil ettiğini, ikinci Avrupa’nın sefahat ve dalalette mümessil olduğunu ifade etmiştir.

Bediüzzaman, son yüz yıl içerisinde “geri kalanın”, “İslamiyet” değil “Müslümanlar” olduğunu tespit etmiş, bu durumun da zannedildiği gibi, İslamiyet’e bağlı kalmanın değil, ondan uzaklaşmanın bir sonucu olduğunu söylemiştir.

Bediüzzaman -isabetli bir kararla- batı medeniyetini topyekûn reddetmez onu iki farklı yönüyle ele alır:

I.Avrupa modeli: İsevîlik din-i hakikîsinden aldığı feyizle hayat-ı içtimaiye-i beşeriyeye nâfi san’atları ve adalet ve hakkaniyete hizmet eden fünunları takip eden Avrupa.

II. Avrupa modeli: Felsefe-i tabiiyenin zulmetiyle, medeniyetin seyyiâtını mehâsin zannederek beşeri sefâhete ve dalâlete sevk eden bozulmuş Avrupa.

Buna karşılık kaynak itibariyle, İslam medeniyetini anlatmış ve bunun Kur’an ve şeriattan kaynağını aldığını vurgular.

Bediüzzaman, İslam medeniyetini, temel dinamikleri, insana ve eşyaya bakış açısı bakımından beş ana unsuru dikkatlere sunar:

Yazının tamamı için TIKLAYINIZ

Hutbe-i Şamiye Ve İslam Birliği Haberleri