Ömer Özcan-RİSALEHABER
Nuri Benli, Risale-i Nur külliyatındaki Şualar kitabında “Nuri benli ve küreli saatçi Nuri, nur hizmetinde mümtazdırlar. Demek tenkit edemiyorlar, cüz'i bahanelere mecbur oluyorlar” şeklinde Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin taltifine mazhar olmuş mübarek bir ağabeyimizdir.
Said Nursi hazretlerini ziyaret için gelenlerin ilk muhataplarıdır
Hizmet kervanında bazı şahsiyetler vardır ki onların isimleri hatıralarda çokça geçer. Onlar santral hükmündedir ve genellikle esnaftırlar… Isparta’dan Nuri Benli, Mustafa Ezener; Kastamonu’dan Çaycı Emin, Mehmed Feyzi Efendi; Emirdağ’ından da Mehmed Çalışkan bu sınıftandır. Said Nursi hazretlerini ziyaret için gelenlerin gördükleri ilk simalar ve ilk muhataplardır bu ağabeylerimiz…
Isparta’dan Nuri Benli aynı ilde bulunan Saray Otelinin sahibidir ve sadakatlı bir nur talebesidir… Bediüzzaman hazretlerine ziyaret için gelenlerin Isparta’da uğradıkları ilk adres genellikle Saray Otelidir ve ilk görüştükleri kişi de otelin sahibi Nuri Benli’dir… Isparta ziyaretçilerinin hatıraları genellikle “Isparta’ya vardım, Saray Oteline gittim, Nuri Benli ile görüştüm. Üstad’a haber saldı” şeklinde başlar.
Bir eli sakat olduğu için "Çolak Nuri" olarak da anılan merhum Nuri Benli, 1943 Denizli Hapishanesinde Said Nursi ile birlikte yatmıştır.
Nuri ağabey 1889 doğumlu olup, 16 Ağustos 1963 tarihinde vefat etmiştir. Kabri Isparta Yenice Mahalle Mezarlığındadır. Merhum Nuri Benli ağabeyimizi vefat yıldönümünde rahmetle anıyoruz…
Bediüzzaman: Çolak Nuri Benli dershaneyi yapmış beni davet ediyor
Bayram Yüksel ağabey anlatıyor:
"Emirdağ'da iki ay kadar kaldık. Üstadımız akla kapı açar, irade-i cüz'iyeyi elden almazdı. "Beni Isparta'ya çağırıyorlar, Çolak Nuri Benli bana dershaneyi yapmış, beni davet ediyor" derdi.
"Birgün Tahiri Ağabeyle Süleyman Rüştü Çakın Ağabey geldiler. 'Üstadım, sizi götürmeye geldik, Nuri Benli kardeşimiz bir otel yaptırdı, dershane olarak size de bir oda ayırdı' dediler. Üstad zaten gidecekti. Emirdağ'dan ayrılışı da bunun içindi. Isparta'ya gitmeyi arzu ediyordu. Tahiri, Rüştü ve Zübeyir Ağabeyler bir taksi ile Isparta'ya gittiler. Biz Eskişehir'de iken İstanbul'dan Abdülmuhsin gelmiş, o da bizimle kalıyordu.
Abdest alırken o zat başını üç defa meshetti
Abdülkadir Badıllı ağabey anlatıyor:
"İlk arayacağım adres Çarşı Camii civarında Nuri Benli idi. Isparta istasyonundan bir faytonla doğru Çarşı Camiinin yakınında indim. Öğle namazına henüz vakit vardı. Biraz şehri gezeyim dedim. Bazılarından Üstadın ismini sordum. Kimisi tanımıyor, kimisi uzaktan işitmiş. Vakit yaklaşınca camiye gittim. Abdest almak için musluk başına gittim. Baktım yaşlı bir adam abdest alıyor. Benim şalvarıma, kıyafetime dikkat ediyor. Abdest alırken o zat başını üç defa meshetti. Bizde ise umum herkes başını bir defa mesheder. Bu üç defa meshi Urfa'daki Üstadın talebelerinden olmasın dedim.
Abdestini bitirdi, ben de bitirdim, selâm vererek, 'Amca' dedim 'siz Nuri Benli'yi tanıyor musunuz?' Bana dikkatle baktı ve 'Gel' dedi yürüdü. Ben de arkasına düştüm. Çarşı Camii yakınlarında bir kapıdan girip merdivenden yukarı çıkmaya başladım. Henüz bitmemiş bir inşaat idi. Üst damına çıkıp orada oturduk. 'Nuri Benli benim' dedi. 'Sen Hoca Efendinin ziyaretine mi geldin? Hoca Efendi namaz tesbihatını henüz bitirmedi. Biz şimdi bir yemek yiyelim. Sonra seni kapıya kadar götürürüm. Kabul eder mi, etmez mi onu bilemem' dedi.
"Yemek yedik, kahve içtik. Kalk beni uzaktan takip et' dedi. Öyle yaptık. Hayli gittik. Bir kapı çaldı. Yukarıdan da Zübeyir Ağabey veya Bayram Ağabey geldi. Aşağı indi. Evvelâ Nuri Benli Ağabey kendisine benim Üstadı ziyarete geldiğimi söyledi. Ve Nuri Benli geri döndü.