Parçalı ay tutulması bu yıl, 16 Temmuz 2019 Salı günü gerçekleşecek. 16 Temmuz 2019 akşamı gökyüzünde yaşanacak ‘Parçalı Ay Tutulması’nın bütünü TSİ 21.43-03.18 saatlerinde yaşanacak. Saat 00.31'de tutulma ortasında Ay'ın yaklaşık yüzde 65'i Dünya'nın gölgesinde kalacak.
TÜRKİYE’DEN DE İZLENECEK
Türkiye'den gözlemlenebilecek bu seneki tek tutulmada ayın hemen hemen yüzde 65'lik kısmı dünyanın gölgesinde kalacak. Olayı takip etmek isteyenler, teleskoplarıyla bu ana şahitlik edecek. Yani parçalı ay tutulması Türkiye’den de gözlemlenebilecek.
ÇANAKKALE’DE PROFESYONEL TELESKOPLARLA İZLENECEK
Ayın dünyanın gölgesinde kalmasıyla karanlığın yükseldiği gökyüzü olayı, Bozcaada Cumhuriyet Meydanı'nda kurulacak stand ile profesyonel teleskoplarla izlenecek. Bu stand herkese açık olacak.
KÜSUF VE HUSÛF NAMAZI NEDİR?
(K.S.F) Kökünden "küsûf" ve (H.S.F) kökünden "husûf" sözlükte; güneş ve ay tutulmasını ifade eden iki mastar. Küsûf; daha çok güneş tutulması, husûf ise, ay tutulması için kullanılır. Küsûf, astronomi ilmi bakımından; güneş ışıklarının tamamının veya bir bölümünün, gündüz, güneşle dünya arasına ay'ın gölgesinin girmesiyle dünyanın belli bir yöresine ulaşamamasıdır. Husûf ise, geceleyin ay ışığının tamamının veya bir bölümünün, dünyanın gölgesinin güneşle ay arasına girmesi yüzünden dünyaya ulaşamamasından ibarettir. Bu iki terim, birbirinin yerine de kullanılabildiği için, bunlara "iki küsûf" veya "iki husûf" da denilmiştir.
Küsûf ve husûf namazı İslâm hukukçularının büyük çoğunluğuna göre müekked sünnettir. Yalnız Hanefî ve Mâlikîler husûf namazım mendûb görürler. Kur'ân'da şöyle buyurulur: "Gece, gündüz güneş ve ay, O'nun varlığını gösteren âyetlerdendir. Güneşe veya ay'a secde etmeyiniz. Bütün bunları yoktan var eden Allah'a secde ediniz" (Fussilet, 41/37). Bu âyet-i kerîme, ay ve güneş tutulması sırasında, bunları yaratan Allah için namaz kılmaya işaret etmektedir.
RİSALE-İ NUR'DA AY TUTULMASI VE HUSUF NAMAZI
Risale-i Nur Külliyatının Sözler adlı eserinde Dua'nın kulluğun bir gereği olduğunu anlatırken, Ay tutulmasına da değinilerek, şu ifadeler yer almaktadır:
"Nasıl ki, güneşin gurûbu (batması), akşam namazının vaktidir; hem güneşin ve ayın tutulmaları, küsûf (güneş tutulması) ve husûf (ay tutulması) namazları denilen iki ibâdet-i mahsusanın (özel ibadetin) vakitleridir. Yani, gece ve gündüzün nurânî âyetlerinin nikaplanmasıyla (gizlenmesiyle) bir azamet-i İlâhiyeyi (Allah'ın büyüklüğünü) ilâna medâr (sebep) olduğundan, Cenâb-ı Hak, ibâdını (kullarnı), o vakitte bir nevi ibâdete dâvet eder. Yoksa, o namaz, açılması ve ne kadar devam etmesi, müneccim (astrolog) hesâbiyle muayyen (belli) olan ay ve güneşin husûf ve küsûflarının inkişafları (ortaya çıkmaları) için değildir."