Rengarenk, girdap misali dönen kozmik toz bulutları, aralara serpiştirilmiş parlak yıldız kümeleri... Kırmızıların, sarıların, mavilerin ve morların göz kamaştırıcı bir şekilde birleştiği bu muhteşem görüntü Samanyolu'na ait.
Görüntü, Hubble Uzay Teleskobu, Spitzer Uzay Teleskobu ile ve Chandra X-ray gözlemevinden çekilmiş çarpıcı bir şekilde detaylı fotoğrafların bir araya getirilmesiyle oluşturuldu.
Samanyolu'nun çekirdeğini gösteren görüntü, Galileo Galilei'nin teleskopuyla ilk keşfinin 400. yıldönümü şerefine oluşturuldu. Galilei, birçok astronomi buluşunun yanı sıra, teleskopuyla yaptığı incelemelerin sonucunda Samanyolu'nun çok sayıda yıldızın bir araya gelmesiyle oluştuğunu kanıtlamıştı.
Üç uzay gözlem teleskopu, Dünya'dan 26 bin ışık yılı uzaklıktaki Samanyolu'nun çekirdeğine odaklandı.
Çubuklu sarmal türde bir gökada olan Samanyolu'nun içinde Güneş sistemimiz de bulunuyor.
Bilim insanları, kızılötesi ve X-ray yardımıyla tozu aşarak galaktik çekirdekteki yoğun aktiviteyi görmeyi başardı.
Uzmanlar, dolunayla yaklaşık aynı açısal genişliği kaplayan 250 ışık yılı genişliğinde bir görüntü yarattı.
Görüntü, astronomik araştırmalardaki uluslararası işbirliğinin ruhunu yansıtıyor. Hubble Teleskopu, Avrupa Uzay Ajansı ve NASA ile işbirliğinin ürünü. Spitzer ve Chandra da Amerikan Uzay Ajansı gözlem programının bir parçası.
Her teleskopun sunduğu katkı, fotoğrafta farklı renklerde sunuldu. Sarı, Hubble'ın yaptığı yakın kızılötesi gözlemleri temsil ediyor. Bu gözlemler, yıldızların doğduğu en aktif bölgeleri ana hatlarıyla ortaya koyuyor ve yüzbinlerce yıldızı gözler önüne seriyor.
Galaktik merkez sağ aşağıdaki parlak bölge. Sol tarafta büyük miktarlarda sıcak gaz kümeleri bulunuyor, bunlar parlak büyük yıldızların oluşturduğu kümelerin sıcaklığıyla oluşuyor. Hubble ayrıca, bölge genelindeki birçok büyük yıldızı da ortaya çıkardı. Bu yıldızlardan kaynaklanan rüzgarlar ve radyasyon, görüntünün boyunca görülen göz kümelerindeki karmaşık yapıları oluşturuyor.
Bu geniş panaroma, galaksinin merkez bölgesine ait şimdiye dek oluşturulmuş en net kızılötesi görüntü.
Kırmızı ise, Spitzer'in gözlemlerini temsil ediyor. Yıldızlardan kaynaklanan radyasyon ve rüzgarlar, parlak toz bulutları oluşturuyor.
Mavi ve mor da Chandra'nın X-Ray gözlemlerine ait. Yıldız patlamaları ve galaksi merkezinde büyük kara deliklerden sızan milyonlarca derecelik sıcaklıklarda ısınmış gazları belirliyor.
Bütün bu görüntüler bir araya getirildiğinde, görüntü, galaksinin gizemli çekirdeğine dair en detaylı manzaralardan birini ortaya koyuyor.
Dünya Bülteni