Akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi ürünlerden ayrılamaz hale geldiğimiz şu günlerde, siber güvenliğimiz kritik bir önem arz eder oldu. Elbette bu durum, kullanıcıları güçlü şifreler üretmeye zorluyor. Ancak şifrelerin tespiti, aslında o kadar da zor bir şey değil. Çünkü bu iş için üretilmiş bir bilgisayar, geçtiğimiz yıl saniyede 100 milyar şifre denemesi yaparak etkileyici bir rekorun altına imza attı.
Saniyede 100 milyar şifre denemesi, kulağa oldukça ilgi çekici geliyor. Bir de bu tür bir bilgisayarın, bilgisayar korsanlarının eline geçtiğini düşünün. İşte böylesi bir durumda, bilgisayar korsanlarının ele geçiremeyecekleri bir sistemin olmadığını söylemek yanlış olmaz. Peki böyle bir durum söz konusuyken, internetteki güvenliğimizi nasıl sağlayabiliriz?
Parola tahminlerinin altında oldukça basit bir matematik yatıyor
Parolalarınızın güvenliğini sağlayabilmeniz için, aslında parola tahminlerinin altında yatan matematiği anlamanız gerekiyor. Diyelim ki Türkçe karakterler kullanmadan, sadece küçük harflerin bulunduğu tek haneli bir parola oluşturmaya çalışacaksınız. Bu durumda sadece 26 seçeneğiniz var. Küçük ya da büyük harfleri kullanarak tek haneli bir şifre oluşturmak istediğinizdeyse, elinizde sadece 52 farklı parola alternatifi bulunuyor. Kısacası, oluşturduğunuz bir parola uzadıkça, parolanızın tahmin edilme ihtimali de azalıyor.
Özellikle de son yıllarda, herhangi bir platform için parola oluşturmak istediğiniz zaman, büyük ve küçük harflere ek olarak rakam ya da özel simge istenmesinin sebebi de aslında tam olarak bu. Platform kurucuları, kullanıcılarının parolalarının tahmin edilebilirliğini azaltabilmek için çeşitliliği artırıyorlar. Bu sayede bir kullanıcının parolası hem uzar hem de çeşitlenirken, o parolanın tahmin edilebilirlik oranı da düşüyor.
Yani gerçekten uzun bir şifre oluşturmak isterseniz, en az 8 haneli bir parola oluşturmalısınız. Üstelik bu parolada küçük ve büyük harflerin, rakamların ve özel simgelerin tümünün kullanılması önemli. Ancak açık konuşmak gerekirse, saniyede 100 milyar parola tahmini yapabilen bir bilgisayar için bu tür bir şifre bile kolaylıkla bulunabilir.
2015 ila 2019 yılları arasında en çok kullanılan şifreler şunlardı
Yapılan araştırmalar, pek çok kullanıcının siber güvenliğini o kadar da önemsemediğini ortaya koyuyor. Aslına bakacak olursak bunun nedeni, artık internette ulaştığımız hemen her yerde şifreli sistemlerin kullanılıyor olması. Hal böyle olunca da bir kullanıcı, şifre karmaşasından kurtulabilmek için pek çok internet mecrasında aynı şifreyi kullanıyor. Bu şifreler, kolay hatırlanabilmesi için de yukarıda gördüğünüz gibi olacak şekilde tercih ediliyor.
Güçlü bir şifre için ne yapmak gerekiyor?
Eğer sizi hedef alan bir bilgisayar korsanı, yukarıda anlattığımız gibi bir bilgisayar sistemine sahipse, bu bilgisayar korsanından kaçış yolu pek de yok. Ancak son dönemlerde giderek yaygınlaşan parola yönetici sistemler oluşturulmuş durumda. Bu sistemler, güvenilirlikleri açısından her ne kadar tartışmalı olsa da güçlü şifreler oluşturmanızı sağlayabilir. Ayrıca Google Chrome gibi internet tarayıcıları da her site için benzersiz ve güçlü şifreler oluşturup, bu şifreleri tavsiye edebiliyor. İşte bu tür hizmetler, yüzde 100 koruma sağlamasa da şifrenizin güçlülüğünü artırabilir.
webtekno